A jogdíjak átmeneti felfüggesztésével segítik a művészek a vendéglátóipart

Forrás: turizmus.com

 2020. március 20. 09:01

Az országos járványügyi helyzet és az ágazati válság miatt a szerzők, előadók és kiadók úgy döntöttek, legalább április végéig lemondanak a vendéglátó gépzenei és élőzenei jogdíjakról.

Az országos járványügyi veszélyhelyzet idején a még üzemelő vendéglátóhelyek is rövidített nyitvatartással működnek, ágazati válság alakult ki. A szerzők, előadók és kiadók ezért szolidaritási lépésként most arról döntöttek, hogy legalább április végéig lemondanak a vendéglátó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról – közölte lapunkkal az Artisjus.

A három zenei jogkezelő – az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége – a vendéglátó vállalkozások jogdíjterheit csökkenti. A vendéglátóhelyek nyitva tartását korlátozó rendelet hatályba lépésétől, azaz március 17-étől április végéig rájuk vonatkozóan a jogdíjfizetést felfüggeszti.

A válság idejére felfüggesztik a vendéglátóhelyek számára a jogdíjfizetést

Fotó: 123rf.com

A járványügyi veszélyhelyzetben az ezt követő hónapok jogdíjfizetésének kérdéséről a jogkezelők folyamatosan tárgyalnak az ágazati érdekképviseletekkel.

„A vendéglátóhelyek számára váratlanul bekövetkezett és súlyos válsághelyzetet a művészek is aggódva figyelik” – mondja Németh Alajos dalszerző-előadó, a Bikini együttes alapító tagja, az Artisjus vezetőségi tagja.

„A krízisben szintén súlyosan érintett zeneszerzői, előadói és kiadói közösség ezzel a lépéssel szeretné szolidaritásáról biztosítani azokat a vállalkozókat, akik hosszú évek, évtizedek óta rendszeres zeneszolgáltatásuk után fizetett jogdíjukkal fontos pillérét képezik a zenei alkotók jövedelmének. Bízunk abban, hogy ez a lépés is segít abban, hogy a válságot követően minél hamarabb visszaálljon a vendéglátó szektor is a rendes kerékvágásba" – zárul az Artisjus közleménye.