A jövő szállodaszobája az első magyar Hackathonon

Szerző: Anders Tamás

Forrás: turizmus.com

 2018. június 11. 17:30

Fiatal magyar innovátorok dolgoztak ki és mutattak be intelligens szállodaipari megoldásokat az AccorHotels felkérésére a hétvégén Budapesten.

Milyen lesz a jövő szállodaszobája? - Ezt a kérdést tette fel az AccorHotels a háromnapos budapesti Hackathon rendezvényén. A választ startup cégek, vállalkozó kedvű fiatalok, egyetemisták, kutatók, szállodai szakemberek 2-5 fős csoportokba szerveződve próbálták megválaszolni alkalmazások és intelligens megoldások fejlesztésével.

A fejlesztéseket mentorok segítették és irányították, hogy a projektek valóban megvalósíthatóak legyenek, majd a harmadik nap mindegyik csapat 5-5 perces prezentációban mutatta be ötleteit, melyeket szakmai zsűri értékelt.

Három kategóriában hirdettek győzteseket. Ők egy hónapos utat nyertek Párizsba, ahol az Accor technikai csapatával gondolhatják tovább ötletüket és egy pilot projektben valósíthatják meg azt.

A Hackathon résztvevői

Fotó: Anders Tamás / turizmus.com

Az első kategória a Well-being (jól-lét), azaz a szállodai és a környék szolgáltatásaihoz való hozzáférés javítására irányuló fejlesztés volt, a csapat egy okosszobát fejlesztett. Ebben egy Google hangfelismerő segítségével a vendég hanggal tudja fel- és lekapcsolni a lámpát, a légkondicionálót, de akár ételt is rendelhet az étteremből. A csapat szemléltette is az ötletet. Beszéddel kapcsolta fel a kislámpát, a monitoron pedig nyomon követhettük, ahogyan a pizzarendelés rögtön a konyha rendelései közé kerül (ezzel egyidőben az összeg a számlához íródik). Az étterem vissza is írt a vendégnek, hogy 15 perc múlva a pincér elindul a finomsággal.

A második kategória a Kommunikáció, azaz a vendég a szoba és a személyzet közötti kommunikáció javítására irányuló fejlesztés volt. Ennek a kategóriának a győztesei között magyar innovátort is ünnepelhettünk Katalin Juhász-Dóra személyében. A projektben a vendég és a szálloda is hozzáadhat egy adott felülethez eseményeket, és akár már az utazás előtt létrehozhatnak eseményt a szálláson (a zsűri javaslata szerint böngészheti a környék rendezvényeit és azokat is hozzáadhatja). A családos, vagy üzleti utazó személyre szabott programtervet hozhat létre, amit a többi vendéggel és a szállodával közösen tökéletesíthet, értékelések segítségével. A közösségi programalkotás eredménye, hogy a vendégek személyre szabott programokat kapnak a hotelben és a környékén, valamint a szállodai események nyitottá válhatnak.

A harmadik kategória a WOW effektus, azaz a felejthetetlen első benyomás tétele a vendégre. A fejlesztés egy okospárna volt. A különleges bevonat lehetővé tenné, hogy az alvás maximális élményét kapja a vendég. A párna (!) érzékeli, milyen alvási fázisban van épp az ember, és annak megfelelően alakítja a klímát és a környezet körülményeit. A kényelmes alvás és a különleges megoldás egyedülálló WOW élményt biztosít.

A három fődíj mellett rengeteg ötlet született. Ilyen volt például a HeartRoom alkalmazás, amellyel utazás előtt összeválogathatta a vendég a bekészítést, a minibár tartalmát, vagy a kedvenc méretű párnáját, illetve megadhatta az alvási szokásait is.

Szerepelt az ötletek között arcfelismerő szoftver, amely a kulcsunk elvesztése esetén lehet hasznos. Okostükör, amely valójában egy jópofa kezelőfelület, a szoba beállításait és a recepcióval történő kommunikációt is biztosítja.

Bemutattak egy kommunikációs alkalmazást is, amely a nyelvek közötti különbséget hidalja át. A MindRoom is izgalmas fejlesztés volt, ez egy TV-n futó idegenvezető, akivel beszélgetve a környékről kapunk információkat. Az elbíráláskor a zsűri figyelembe vette, hogy az ötlet mennyire megvalósítható.

Az eseményen hangsúlyozták azt is, hogy a fejlesztések célja nem a személyzet kiváltása, sőt. A személyzet adja meg a szolgáltatások tartalmát, értékét, a inkább technika csak megkönnyíti a vendégek életét.