A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előtti szintet

Forrás: turizmus.com

 2022. július 05. 09:51

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja. Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal meghaladta a 2019-es rekord évet.

Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható. A rendelkezésre álló adatok alapján júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50%-kal magasabb, mint a tavalyi érték - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A belföldiek 15%-kal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal magasabb a 2019-es eredménynél.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23%-a köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28%), ezt követi Mátra—Bükk (7%), Debrecen és térsége (6%), Budapest környéke (5%) és Bük-Sárvár (4%).

hotel_123rf

Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal magasabb volt a 2019-es eredménynél

Fotó: 123rf.com

Szálláshelytípus szerint a szállodák (42%) mellett a magán- és egyéb szálláshelyek (37%) voltak a legkeresettebbek. A vendégek 7%-a kempingben, 6%-a panzióban, 5%-a közösségi szálláshelyen, 2%-a pedig üdülőházban szállt meg.

Az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében. Így összességében csak 9%-kal marad el az első félév teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első félévének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.