A Kárpát-medencéből Karpathosra – új nyári charterjárat

 2014. június 19. 17:04

Csütörtökön 10:00-kor szállt fel az IBUSZ charterjárata a görög Karpathos szigetére. Az Égei-tenger egyik rejtett kincse Kréta és Rodosz között fekszik félúton és szinte először érhető el Magyarországról.

A Travel Service által üzemeltetett modern Airbus A320-as gépek szeptember végéig csütörtökönként közlekednek a sziget déli csücskén lévő Karpathos-sziget Nemzetközi Repülőtérre.

Az idei nyári nyaralási útvonalak között kellemes meglepetés Karpathos szigete a budapesti repülőtér kínálatában. A görög sziget évek óta nem volt elérhető a magyar utasok számára, idén az IBUSZ Utazási Irodák Kft. döntött úgy, hogy partner irodákkal közösen charter járatot közlekedtet ide a nyári szezonban. Az első gép ma délelőtt 10:00-kor szállt fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről és egy bő kétórás repüléssel ért Karpathos szigetére. A járat menetrendje a nyaralás szempontjából ideális, hiszen még a kora délutáni órákban érkezik a szigetre, a visszaút pedig szintén kényelmes készülődést és összepakolást tesz lehetővé a nyaralóknak.

 

A mintegy 50 km hosszú, keskeny sziget szinte pontosan félúton fekszik Kréta és Rodosz között és egyike a görög szigetvilág azon rejtett kincseinek, ahol még nem hatalmasodott el a nagyipari idegenforgalom: a partjait nem egybefüggő sokemeletes toronyház-szállodák övezik, sokkal inkább a családias apartmanházak, kisebb hotelek, amelyek a néhány százfős kistelepülésekbe a nyári szezon alatt visznek virágzó életet. A szigetet összesen 6500-an lakják, ebből 2500-an a fővárosban, Pigadiában (vagy Karpathos városban) élnek.

Karpathost sokan egy kis ékszerdoboznak tartják. Egész évben remek a klímája, domborzata az északi rész felé egyre változatosabb, helyenként meredek sziklafalak övezik a partokat, máshol erdős hegyoldalak és – a turisták által okkal nagyra értékelt – eldugott öblök aranyló homokkal borított tengerparttal. A szigetre látogatók színes gasztronómiai és kulturális különlegességeket találnak, pl. a sziget északi részén, egy meredek domboldalra épült falut, Olympost, ami egész Görögország egyik legtradicionálisabb települése. Karpathos a nyaralási szezonban, egészen szeptember végéig érhető el az IBUSZ kínálatában.