A Kerekes Band is locsolkodik Hollókőn

 2014. április 08. 22:33

Az idei Húsvéti Fesztiválon meghirdetik a Hollókő Locsolkodója versenyt, mely címért azok a legények küzdhetnek, akik a hollókőiektől kölcsönkért vödörrel, illedelmesen verset mondva, a lányokat vízzel meglocsolva a legtöbb piros tojást gyűjtik be.

Az értékes nyereményért folyó versenybe a Kerekes Band frontember testvérpárosa, Fehér Zsombor és Viktor is beszáll, akik példát mutatnak, hogy hogyan is kell ezt csinálni Palócföldön: https://www.youtube.com/watch?v=0-696YXpcN4&feature=youtu.be

További információ a versenyről: http://www.holloko.hu/hu/hirek/ki-lesz-holloko-locsolkodoja.html

Idén április 19-21. között idén is hagyományos, palóc Húsvéti Fesztivállal, locsolkodással, gazdag programmal várja Hollókő látogatóit. A rendezvény idén különleges lesz: a falu jelenlegi formájában utolsó alkalommal látható. Októberig csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés keretében megújul.


Csak tiszta forrásból


Ez lehetne a hagyományos Hollókői Húsvéti Fesztivál mottója, kétszeresen is. Tudjuk, hogy az igazi Mikulás a Sarkkörről érkezik, a valódi pizzát az olaszok készítik, a legjobb pezsgő pedig francia. Így aki a hagyományos húsvét élményére vágyik, annak Hollókőn a helye.

A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja viseletet hord, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne. Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. A jó hangulat biztosított.

 

Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várják a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz.

Hollókő ebben a formában utoljára ünnepli a húsvétot. A település átalakul, nagyszabású turisztikai fejlesztés része lesz. Aki ott ünnepel, az egyben utoljára találkozhat a megszokott és sokáig változatlan faluképpel. Őszre megújul a település – természetesen a hagyományos, védett falukép és palóc örökség megőrzésével. A rendezvény mindhárom napján ingyenesen látogathatóak Hollókő múzeumai és Hollókő Vára.