A kiállítások mellett vinotéka is lesz a felújított egri érseki palotában

Forrás: MTI

 2015. november 10. 17:21

November végén zárul az egri érseki palota felújítása és kulturális-turisztikai fejlesztése. A több mint 1,3 milliárd forintos beruházással megújuló épületegyüttes várhatóan jövő év elején nyílik meg a látogatók előtt.

A fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt majd – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser a keddi projektbemutató sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, olyan vonzó kulturális, turisztikai kínálatot akarnak nyújtani, amellyel kibővülve a város látványosságai 4-5 napra is elegendő programot biztosíthatnak a látogatóknak.

 

Az érseki palota teljes látogató-útvonala meglehetősen hosszú, háromórás lesz, és a vendégeket egy okostelefonra letölthető, a magyar mellett angol, német, lengyel és olasz nyelven is elérhető alkalmazás is segíti majd a tájékozódásban.

A kiállításokat a palota első és második emeletén alakítják ki. Az első emeleten kap helyet a 21. századi köntösbe öltöztetett egyháztörténeti tárlat, a második emeleten lesznek láthatók a főpapi történeti enteriőrök: a díszterem, a fogadó- és hálószoba. Nyílik egy kiállítás a magyar szentté, illetve boldoggá avatottakról, valamint az idén 1011 éves Egri Főegyházmegye történetéről, továbbá látható lesz az Eszterházy Károly egri püspök által a 18. század végén megfestetett 46 egri főpapi portré is.

Fotók: egriersekipalota.hu


A földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és „érseki vinotéka" kap helyet. Ez utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye „fennhatósága" alá tartozó öt – az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági – borvidék boraiból lehet majd válogatni. A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is.

A palotát 1949-ben államosították, a főegyházmegye 1992-ben kapta vissza, az akkoriban itt székelő egykori Egervin 2002-ben költözött ki. A projekt 2010-ben indult, ám a régészeti munkák, illetve az időközben előkerült rejtett értékek feltárása, restaurálása miatt elhúzódott a beruházás.