A magánszférában 350 ezer Ft mehet SZÉP-kártyára

Forrás: MTI

 2016. június 02. 13:43

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évi 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató – áll a kormány parlamenthez benyújtott új cafeteria-szabályozásában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló SZÉP-kártya fennmaradása mellett az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

Az adómódosító javaslatot csütörtökön tárgyalja a parlament törvényalkotási bizottsága, és amennyiben a parlament elfogadja, a dolgozók 2017. január 1-jétől az új szabályok szerint kapják meg a béren kívüli juttatásokat.

A javaslat értelmében más szabályok vonatkoznának a versenyszféra és a közszféra munkavállalóira. A magánszektorban 450 ezer forintban állapítanák meg a kedvezményes éves cafeteria-juttatás felső határát. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek SZÉP-kártyájára. A közszférában a keretösszeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A munkáltató a cafeteria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és úgynevezett kultúrabelépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.

A közleményben kiemelték: a munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után, a munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet. A foglalkoztató a cafeteria összegének 1,19-szerese után fizeti meg a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho).

A kormány olyan új rendszert kíván létrehozni, amely megfelel az uniós előírásoknak, mindenekelőtt azonban a magyar emberek érdekét tartja szem előtt, ezért is döntött úgy, hogy az eddigi béren kívüli juttatások egy részét készpénzben kaphassák meg a magyar munkavállalók – olvasható az NGM közleményében.

***

Niklai Ákos a hírrel kapcsolatban szerkesztőségünknek kifejtette:

Rendkívül fontos, hogy megmarad a SZÉP-kártya, amelynek forgalma idén is 22 százalékkal nőtt tavalyi év azonos időszakához képest. A SZÉP-kártya elsősorban a vidéki szállodák és wellnesslétesítmények szempontjából létfontosságú – mondta.

Az MSZÉSZ elnöke hozzátette, hogy a belföldi vendégéjszakák száma 2016 eddig eltelt időszakában 15 százalékkal emelkedett, s ez elsősorban vidéken jelentkezett. Ezt a forgalmat – aminek kiesése tönkretenné a vidéki turisztikai létesítményeket – meg kell őrizni.

Niklai Ákos hozzátette, hogy a SZÉP-kártya-forgalom nemcsak létfontosságú bevételeket biztosít, hanem hozzájárul a szezonalitás csökkentéséhez, valamint a gazdaság fehérítéséhez is.

Az MSZÉSZ elnöke végezetül azt hangsúlyozta, hogy a SZÉP-kártya intézménye szociális kérdés is, hiszen a rendszer a hazai munkavállalók pihenését, rekreációját szolgálja.