A kormány biztosítja az Ős-Dráva program folytatásának feltételeit

Forrás: MTI

 2015. december 11. 13:21

Az Ős-Dráva program sikeres folytatásához a kormány minden feltételt igyekszik biztosítani - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

Az Ormánság átfogó fejlesztését célzó program indulásának ötödik évfordulója alkalmából tartott eseményen az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 12 ezer milliárd forint forrás áll Magyarország rendelkezésére.

Már 43 pályázati felhívás elérhető 2530 milliárd forint értékben, és az év végéig 100 új pályázati felhívást jelentetnek meg mintegy 3000 milliárd forintos összegben - tette hozzá.

Závoczky Szabolcs, a 17 hektár területű szaporcai látogatóközpontot fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, hogy folytatni kívánják a Dráva és a környező vizes élőhelyek megóvását és feltárását célzó környezetvédelmi munkát.

Beszámolt arról, hogy az idén májusban átadott látogatóközpontban eddig tízezer látogatót fogadtak. Emlékeztetett arra, hogy a szaporcai bemutatóhely szeptemberben az év ökoturisztikai létesítménye idei pályázatán első helyezést ért el látogatóközpont kategóriában.

Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos bejelentette, hogy a szaporcai intézmény mellett további két új ormánsági látogatóközpont megépítésére nyújtanak be kérelmet a kormánynak. Az egyik az Ormánság erdeinek vad- és erdőgazdálkodását mutatná be, a másik új intézmény a Dráva mentén mutatná be a folyószabályozást és a halászati hagyományokat.

Tiffán Zsolt hangsúlyozta, a látogatóközpontok láncolata a környéken található Villány, Siklós és Harkány idegenforgalmi látványosságaival és szolgáltatásaival kiegészülve már többnapos turisztikai attrakciót jelentene a látogatóknak, a helybélieknek pedig munkahelyeket biztosítana.

A miniszteri biztos reagált a program eredményeit kritizáló korábbi "ellenzéki kérdésekre" is.

"Legalább 1500 munkahelyet kívánunk teremteni, ehhez azonban idő kell" - fogalmazott, megjegyezve, hogy az európai uniós forráslehívás menete lassította a munkát.
A 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő Ős-Dráva program lényege, hogy a vizes élőhelyek revitalizálásával, vízkormányzási rendszer kialakításával az Ormánságban fellendüljön a mezőgazdaság és az ökoturizmus.