A Kőrösi Pillétől a Csökölyi Szamócásig – Országtorta előzsűrizés a Zilában

Szerző: Elek Lenke

 2014. június 16. 15:45

A Magyar Cukrászipari Egyesület hamarosan ismét kiválasztja az Ország Tortáját, sőt, egy másikat is, ugyanolyan rangút, minőségűt, csak éppen cukorbetegek kedvére.

Hagyományos, szokványos megoldások és meglepő innovációk váltakozva előfordultak a mintatortákban, amelyekből 14 félét kóstolt végig a szakmai és laikus személyiségekből álló zsűri. Egyelőre az volt a feladat, hogy mindkét kategóriában a három legígéretesebbet válasszák ki, amelyek aztán majd egy évig szerepelnek a hazai cukrászdák kínálatában.

A cél tehát nemcsak az volt – ahogyan Auguszt József és Lajos Mary cukrászok kiemelték – hogy különleges legyen a produktum, de ne túl drága, ne túl bonyolultan elkészíthető, viszont praktikusan szállítható. Az sem mellékes, hogy augusztus 20-án, amely hagyományosan a tortakóstoló premierjének számít, illeszkedjenek az alapanyagok a várható nagy meleghez.

Nem utolsósorban: ha már az Ország Tortája, elsősorban magyar alapanyagokat tartalmazzon. Ezt nehéz betartani, hiszen sem a belga csokoládé, sem a mazsola nem hazai, de például a lime vagy kókusz alapanyagokkal indulók eleve versenyhátrányt szenvedhettek.

Fantázianevekben ezúttal sem volt hiány: az Egri Diadal vagy a Gyermekkori Emlék sejtetni sem engedték ízvilágukat, viszont a Pannónia Mandula tortája vagy a Tejkaramella torta igen.

A diabetikus körben mintha jobban szabadjára engedték volna kreativitásukat  a névtelenségbe burkolózó alkotók: a Döbleces almás és a Tojáslikőrös-sóskakrém torta többeket meglepett, akárcsak a Tiszai vadrózsa túró ölelésben.

Hogy melyek képviselik egy éven át az országot, mint jellemző torták, az júliusban derül ki.