A közlekedés javítása a kulcsa a román beutaztatásnak

Forrás: MTI

 2014. július 27. 00:23

A fapados repülőjáratok bővítésével és a romániai autópályák megépítésével növekedhetne a Romániából Magyarországra érkező turisták száma.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen vett részt, ahonnan telefonon az MTI-nek elmondta: a román beutazó forgalom – a tavalyi év kivételével – markánsan erősödött az elmúlt években, egyre inkább meghatározóvá válik a dél-alföldi régióban, valamint az Északi-középhegységben, a városok közül pedig Debrecenben és Hajdúszoboszlón.

A KSH adatai alapján 2013-ban 213 544 romániai vendég 410 387 vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ez 1,9, illetve 2,1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A turisztikai céllal hozzánk érkezőket főként az egészségturizmus és a városnézések vonzzák. Románia 2012-ben a gyógyszállók ötödik küldő piaca volt 40 ezer vendégéjszakával (+12,2 százalék), az összes küldő ország között pedig a tizedik.

A helyettes államtitkár elmondta, a Romániából Magyarországra irányuló forgalom jelentős része közúton valósul meg, ezért a romániai autópályák megépítése jelentősen segítené az ide irányuló forgalmat. Hozzátette: közeli versenytársainkhoz – Ausztriába, Csehországba – napi több járat indul Bukarestből, és számos nyugat-európai főváros elérhető fapados járatokkal, nagyon kedvező árakon a nagyobb romániai városokból. Budapestre ugyanakkor közvetlen járattal csak Bukarestből (TAROM), fapados járattal (Wizz Air) pedig Marosvásárhelyről lehet utazni. Úgy vélekedett, a fapados járatok sűrítése a két relációban, vagy több helyszínről való indításuk segítené a román beutazó forgalom bővülését.

Horváth Viktória felhívta a figyelmet arra is: a magyar vendégeket egyre több minőségi szolgáltatás fogadja Erdélyben, minden szegmensben új szálláshelyek épültek. Erdély akkor lesz sikeres, ha saját kulturális örökségeit, ízeit adja, s erre nagyon sok példa van már – mondta.

Romániában 2012-ben a GDP 1,5 százaléka származott közvetlenül a turizmusból, ezt a román nemzeti stratégia szerint 2024-re szeretnék 5,6 százalékra növelni. A turizmus közvetett hozzájárulása a GDP-hez 5,1 százalék.