A közösségi gazdaságról tartanak konferenciát Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2015. október 25. 11:34

Az Airbnb, az Uber és társai a témája az osztrák fővárosban „Local Heroes & Global Players” címmel megrendezendő konferenciának, amelyen arra keresik a választ, mennyire fair a közösségi gazdaság.

 

Ártatlan cserebörzeként indultak, mára viszont jövedelmező szolgáltatássá nőtték ki magukat az olyan a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások, mint az Airbnb vagy az Uber. Nemcsak egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a hagyományos szolgáltatóknak, de nehezen illeszthetők be a megszokott jogi, pénzügyi és társadalmi szabályozói környezetbe is.

Mivel az utóbbi időben egyre több vita alakul ki körülötte, Renate Brauner bécsi polgármester-helyettes kezdeményezésére nemzetközi konferencián vizsgálják meg a közösségi gazdaságot. A november 2-i konferencián olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen hatással van a helyi értékteremtésre a sharing economy, mennyire fair, melyik iparágakat érinti fokozottan és mennyire változtatja meg a munkavállalói környezetet.

Nemzetközi szakemberek – például Stephan von Dassel, Berlin szociális ügyekért és polgári szolgáltatásokért felelős városi tanácsosa, Femke Haccou, az amsterdami Chief Technology Office munkatársa vagy Rasoul Daniel Jalali, az Uber svájci és ausztriai menedzsere – arról beszélgetnek, hogy tiltani, szabályozni vagy liberalizálni érdemes-e ezeket az innovatív szolgáltatásokat, illetve hogy az egyes városok milyen lépésekkel reagáltak a közösségi gazdaság megjelenésére.

Részletes program és előadók: www.sharingeconomy2015.at

Fotó: Bécsi taxis, Copyright: Elena