A külföldi szakmai gyakorlat enyhítené a hazai munkaerőhiányt?

Forrás: turizmus.com

 2019. május 23. 16:30

A turizmus-vendéglátás ágazat szakképzett munkaerőhiányára kínál megoldást a Budapesti Gazdasági Egyetem.

A magyar turizmus évek óta jól teljesít, komoly kihívás ugyanakkor, hogy a szaktudással és gyakorlattal rendelkező képzett munkavállalókból szinte égető a hiány. A KSH adatai szerint 2018 első negyedévében 2661 szakember hiányzott a szálláshely-vendéglátás szektorból, és ez a szám a főszezonra 3119-re emelkedett – írja a Budapesti Gazdasági Egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A magasan kvalifikált munkaerőhiányt enyhíti a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat – véli Lugasi Andrea, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja. „Óriási potenciált jelent a magyar szállodák és a vendéglátók számára az a több tucat turizmus-vendéglátás szakos hallgató, akik idegen nyelveket beszélnek, és fél vagy akár egy éven keresztül is dolgoztak már a képzéshez kapcsolódó külföldi gyakorlati programban, majd ennek leteltével hazajöttek.”

A vendéglátás és szállásadás területén tavaly átlagosan 2,5 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya

Fotó: pexels.com

Fekete Alex, a BGE külföldi szakmai gyakorlatszervező partnere, a 14 országban jelenlévő, nemzetközi hátterű Smaller Earth Group által működtetett Resort Leaders program ügyvezetője hozzáteszi: az általuk szervezett hivatalos szakmai gyakorlati programokban részt vevő diákok elsődleges célja és motivációja is a munkatapasztalat szerzés, valamint az utazás és nyelvtanulás lehetősége. „Saját tapasztalataink szerint a diákok többsége itthon kamatoztatná a külföldön megszerzett tudást. Óriási előnyt jelent számukra, hogy tapasztalt szakemberektől, magas presztízsű és nagy múltú, 4-5 csillagos amerikai hotelekben tanulhatják el a szállodai munka rejtelmeit 3, 6, vagy akár 12 hónapon keresztül” – fejtette ki.

A nyári szezonban a képzettséget nem igénylő munkakörök terén némi segítséget jelent a szektornak az olyan diákok munkája is, akik nem a turizmus vagy vendéglátás területén tanulnak, azonban az olyan felelősségteljes és komoly tapasztalatot igénylő pozícióknál, mint a szakács, a pincér vagy a recepciós, nem lehet betanított munkaerőt alkalmazni.

A BGE szerint ebből a szempontból is hasznos a külföldi munkatapasztalat: a program három évvel ezelőtti indulás óta több százan szerezhettek munkatapasztalatot az Egyesült Államok elismert 4-5 csillagos szállodáiban, ahol magas szintű éttermi kiszolgálást és vendégfogadást, valamint konyhaművészetet is tanulhattak a hallgatók.

Az idei külföldi gyakornoki programra eddig közel 60 turizmus-vendéglátás szakos hallgató jelentkezett, és ez a szám várhatóan bővül, mert még nem zárták le a jelentkezést az ősszel induló turnusra. A külföldi gyakornoki programot itthon több felsőoktatási intézmény– így a BGE, a METU és a PTE – is elismeri hivatalos szakmai gyakorlatként.