A laboratóriumban is dolgozik az Onyx új kutatóséfje

Forrás: turizmus.com

 2019. október 16. 11:03

Itthon elsőként igazolt kutatóséfet az Onyx étterem. Októbertől Várvizi Péter közreműködésével folytatódik a munka – a konyhán túl laboratóriumban is.

Várvizi Péter a mai magyar csúcsgasztronómia ismert alakja, aki októbertől – eddigi pozícióját is megtartva – Mészáros Ádám, az Onyx séfje oldalán kutatóséf poszton segíti az Onyx étterem új kísérletező és fenntartható működését.

Mészáros Ádám (b) és Várvizi Péter (j)

Fotó: Gerbeaud Gasztronómai Kft.

„Elsősorban az a feladatom, hogy Ádám kérdéseire hatékony, inspiráló válaszokat adjak. Egy új étel megalkotásánál a séf eljuthat egy olyan határhoz, amin csak a tudományos elméletből és vizsgálatokból nyert információk tudják átsegíteni. Ha a tudomány választ ad, akkor a kutatási eredményt adaptáljuk a konyhai gyakorlatba” – mondta Várvizi Péter.

Várvizi Péter jellemzően az Onyx konyhán és a Szent István Egyetem Élelmiszermérnöki Kara által biztosított laboratóriumban tölti majd idejét ötleteket tesztelve, kérdéseket megválaszolva és sztenderdeket tökéletesítve.

„Péter élelmiszermérnöki végzettségével olyan tudást halmozott fel, amely a konyhánkban használva új alkotási folyamatot indít el, inspirál és hozzásegít a környezettudatosabb üzemeléshez” – tette hozzá Mészáros Ádám.

Az első projekt keretében egy fagyasztási technológiát vizsgálnak

Fotó: Gerbeaud Gazstronómiai Kft.

Az Onyx séfjei első projektjükben azon dolgoznak, hogy a nyugati világ számára kevésbé ismert Tómin fagyasztási technológia használatát beépítsék mindennapjainkba, hogy az étterem környezettudatosabban tudjon működni.

A két hónapos kísérleti stádium alatt számos pozitív hatást tudtak rögzíteni az új kutatóséf közreműködésével. A fehérjedús élelmiszereknél biztató eredményeket értek el, így további alapanyagokkal folytatják a vizsgálódást. Újabb, jövőbeli kísérletek várhatók a lekvártól a mangalicáig.

Kapcsolódó cikkek