A „legionella-rendelet" végrehajtására figyelmeztet az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2016. január 21. 20:31

Az ún. "Legionella rendelettel" kapcsolatban a következőkre hívja fel tagjai figyelmét a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február 6-án hatályba lép az ún. "Legionella rendelet" (49/2015.(XI. 6) EMMI rendeletet). A Magyar Szállodák és Éttermek szövetsége a jogszabállyal kapcsolatban a következőkre hívja fel a figyelmet.

Minden olyan létesítményben - beleértve a szállodákat -, amelyben fokozott Legionella-fertőzési kockázat áll fenn, a Legionella-fertőződési kockázatot egységes módszertan szerint fel kell mérni.
A rendelet 2. § g) pontja értelmében a kereskedelmi szálláshelyek és a fürdők fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítménynek minősülnek.
Az előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonosa felel.
A kockázatbecslési dokumentáció tartalmi elemeit és a kockázatkezelés módszertanát a rendelet 1. és 2. számú mellékletei tartalmazzák.
A Legionella-fertőzési kockázat felmérését a rendelet hatálybalépésekor már működő intézményben a rendelet hatálybalépését követő egy éven belül, a rendelet hatálybalépése után létesülő intézmény esetében a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő két hónapon belül kell elvégezni.
A hatósági, ellenőrzési feladatokat a fővárosi kerületi, illetve a járási hivatalok látják el. A rendelet 11. § (3) bekezdése értelmében a járási hivatalok a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig mellőzik a bírság kiszabását.

 

Fentiek szerint javasolják a mellékelt rendelet alapos áttanulmányozását, az abban előírtak megadott határidőre történő végrehajtását.