A legjobb szállodában is támadhatnak az ágyi poloskák

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. október 19. 13:55

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy szállodában az összes higiéniai előírás betartása ellenére élősködők jelennek meg, amelyek ráadásul épp a vendégeinket tekintik táplálékforrásnak. A Turizmus Panoráma cikke arra ad tanácsot, mit tegyen a hotel, ha ágyi poloskák jelennek meg a szobákban.

Az ágyi poloska egyre kínosabb problémának bizonyul itthon is. Megjelenése gyakorlatilag kivédhetetlen, bármikor, bárki behozhatja a szállodába a bőröndjében. Budapest 2015-ben készült ágyipoloska-térképe szerint a sűrűn lakott negyedek különösen fertőzöttek. A szállodákban ettől függetlenül nagyfokú higiéniával elejét lehetne venni az elszaporodásának, de minden hiába, ha sok külföldi vendég is fertőzött területekről érkezik.

 

Megelőzni lehetetlen

Sajnos nemcsak Budapesten, vidéken is elég gyakoriak ezek a kellemetlenkedő, parányi vérszívó „vendégek" – mondja Novákné Mérő Éva, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége emeleti szekciójának vezetője. Az ágyi poloska megjelenése hotelkategóriától független, és gyakorlatilag lehetetlen megelőzni, hiszen nem lehet minden egyes vendég útitáskáját külön átmosni érkezéskor. Kezelni viszont nagyon jól lehet ezt a problémát, ha a szálloda kellő figyelmet és pénzt áldoz rá, és megállítja a továbbfertőződést. A rovar kiirtása jelentős pluszköltség, mivel valóban kompetens szakembereket kell hívni, az adott szobát hetekre le kell zárni, és utána rendkívül alapos nagytakarítást szükséges végezni. A szakember szerint legalább három, de inkább négy kezelés kell a megbízható eredményhez, és az ideális az, ha a kezeléseket festés is követi, az összes konnektor, izzótakaró és hasonló apró tartozékok levételével, a kárpitok és a matracok speciális tisztításával, az egyéb textíliák főzőmosásával.

 

A Hotelstars szállodai minősítő rendszer ugyan nem rendelkezik a poloskákról, viszont alapvetőnek tartja minden kategóriában a tiszta és higiénikus körülményeket.

 


 

Hogyan ismerjük fel az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska 4-7 milliméter hosszúságú, rozsdabarna színű, szárnyatlan rovar. Teste addig lapos, amíg nem táplálkozik, majd miután megtelik vérrel, megduzzad. A hímnél nagyobb méretű nőstény egy-két éves élete során naponta két-három petét rak búvóhelye alsó részére. A lárvák tíz nap alatt kelnek ki, majd öt vedlés után válnak ivaréretté. A rovar tápláléka az emberi vér, éjszaka aktív, nappal rejtőzködik. A nyirkos helyeket nem szereti, az ember közelségén kívül ez a másik oka annak, hogy a konyhában és a fürdőszobában csak jelentős fertőzöttség esetén találkozhatunk vele.

Az ágyipoloska-fertőzöttségre utaló jelek:

• rovartetem

• levedlett bőr

• csípések a bőrön

• vérpöttyök a huzaton

• fekete pöttyök (ürülék) az ágykeret és a matrac alsó részén

• 1 milliméter nagyságú, fehér színű peték

• erős fertőzöttség esetén jellegzetes szag

Forrás: Eurokártevőirtás

 


 

Permetezés és hidegköd

Az ágyi poloska irtását csak szakember tudja elvégezni – hangsúlyozza Tóth Viktor, a Lindhaus Clean Room hotelprogramot létrehozó Il Contatto Kft. szaktanácsadója. A rovar megtelepedési helyét ugyan könnyű behatárolni, hiszen, mivel szeret az ember közvetlen közelében lenni, mindig az ágyon és annak környékén, például a képek mögött bújik meg. Egy housekeepinges dolgozó azonban nem tudja végignézni az ágyak, éjjeliszekrények összes felületét, illesztékeit, a padló és a fal repedéseit, a konnektorokat és más apró zugokat, és ha tudná, sem lennének megfelelő eszközei a probléma kezeléséhez. A szaktanácsadó kiegészítő megoldásként a fa helyett fém bőröndtartók, valamint a matracok és szőnyegek száraztisztítását végző, hengerkefés porszívó használatát javasolja.

Az ÁNTSZ előírásai szerint a szállodákban elvileg félévenként el kellene végezni az ágyi poloska irtását. Erre azonban valójában nincs szükség, elegendő, ha egy szakember rendszeres időközönként átvizsgálja a szobákat – mondja Domoszlai Dávid, az Eurokártevőirtás egészségügyi kártevőirtója. A szakember tapasztalatai szerint Budapesten az olcsóbb szálláshelyek nagy százaléka fertőzött, de a luxuskategóriában is gyakran vannak riasztások. A rovarokat a leggyakrabban a közel-keleti országokból és a Földközi-tenger vidékéről érkező vendégek hurcolják be a szobákba. A fertőzöttség mértéke az irtást kérő szállodákban általában alapfokú, hiszen a vendégek és a szobalányok már 10-30 rovart is észlelnek. A matracok varrásainál, a cipzáraknál és a konnektorokban a laikus is könnyen észreveheti a fertőzést. Domoszlai szerint Európa más nagyvárosaiban hasonló a helyzet, Londont például az ágyi poloska „fellegvárának" tartják szakmai körökben.

Az irtás módja cégenként különböző lehet, az Eurokártevőirtás a permetezés és hidegködképzés kombinációját tartja a leghatásosabbnak. A permetezést kétkomponensű irtószerrel végzik, ebből a mikrokapszulázott komponens a kikelő példányok irtását végzi el két-három héten keresztül, a másik összetevő a már kifejlett példányok azonnali megölését szolgálja. A hidegködképzés eredményeként pedig az irtószer a levegőben lebegve olyan helyekre is eljut, ahová a permet nem képes, vagy amelyet más módszerekkel nem szabad kezelni. A cég legalább két kezelést javasol, háromhetes szünettel, az ágyi poloska szaporodási sajátosságai miatt a második irtás után tudnak garanciát vállalni.

Fontos a megfelelő irtószer kiválasztása. Vannak ugyanis szerek, amelyeknek tartós szaguk van, és használatuk után hosszú ideig nem lehet kiadni a szobát, és olyanok is, amelyek rongálják a kényesebb felületeket.

 

A cikk a Turizmus Panoráma magazin októberi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!