Szomorú rekord: a legtöbb külföldi munkavállaló már magyar Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 16:15

Júniusban 124 718 magyar állampolgár dolgozott legálisan ausztriai munkáltatónál. Ez a szezonális munkakörök számának megugrása miatt közel ötezerrel több, mint egy hónappal korábban – derül ki az osztrák egészségbiztosító, az ÖGK adataiból.

Mostantól a magyar lett a legnépesebb külföldi munkavállaló csoport Ausztriában. A magyarokat a németek követik e sorban. Idén júniusban már meghaladta az egymillió főt a külföldi foglalkoztatottak száma, így elmondható, hogy az osztrák munkaerőpiacon minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Közülük legtöbben az egészségügyben dolgoznak ápolóként, illetve a turizmus-, vendéglátás területén találtak munkát – számolt be róla a GD Consulting blogja.Területi megosztás szerint idén júniusban a legtöbb magyar, szám szerint 22 891 Alsó-Ausztriában dolgozott. Burgenlandban 22 712, míg Bécsben 21 475 magyar állampolgár vállalt munkát – derült ki az ÖGK statisztikájából. Az osztrák tb-vel rendelkező külföldi munkavállalók mellett jelentősen nőtt az Ausztriába ingázó munkavállalók száma is.

A legtöbb magyar a vendéglátás területén talál munkát Ausztriában

Fotó: 123rf.com

 

Az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria frissen publikált adatai szerint közel 250 ezer ausztriai munkavállaló külföldi lakhellyel rendelkezik, ők ingázva járnak Ausztria dolgozni. A listát itt is a magyarok vezetik, csaknem 61 200 fővel, akik főleg a határ menti településekről járnak át a szomszédos Ausztriába dolgozni. Az ingázó magyarokat számosságban a románok, szlovákok és németek követik. Az ingázók túlnyomó többségét szintén a vendéglátás és az egészségügy területén foglalkoztatják.