A lengyel kivándorlásról nyílik múzeum a balti-tengeri Gdyniában

Forrás: MTI

 2015. május 16. 15:22

A lengyel kivándorlás csaknem két évszázados történetét bemutató múzeum nyílik a hétvégén a balti-tengeri lengyel kikötővárosban, Gdyniában.

A múlt század 30-as éveiben, modernista stílusban épült gdyniai kikötőállomás felújított csarnokában látható multimédiás kiállítás összesen mintegy 6 ezer négyzetméternyi területet foglal el. A kikötőcsarnok fontos szerepet töltött be a lengyel kivándorlás történetében, a két világháború közötti időszaktól emigránsok ezrei indultak innen hosszú útjukra.

A tárlat az 1830-31-es Oroszország-ellenes felkelést követő, többek között Adam Mickiewicz nagy romantikus költőt is magában foglaló úgynevezett nagy emigrációtól kezdve mutatja be a lengyelországi kivándorlás történetét. A látogatók nyomon követhetik a 19. század végi, 20. század eleji gazdasági kivándorlási hullámokat, valamint a 20. századi háborús és politikai emigrációt. Az utazás, a célországokban való letelepedés viszontagságait korszerű muzeológiai eszközök felhasználásával szemléltetik, többek között a lengyelországi múzeumokban eddig nem alkalmazott 360 fokos háromdimenziós vetítéssel.

A kiállítás a múlt század 30-as éveiben épített, Báthory István erdélyi fejedelemről, lengyel királyról elnevezett legendás óceánjáró hajót is bemutatja a világ feltehetően legnagyobb hajómakettjén. Az óceánjáró mását a múzeum megnyitása után is tovább építik, a látogatóknak betekintésük lesz a munkálatok folyamatába.

A múzeumi stúdiómoziban kivándorlással és hajózással kapcsolatos lengyel filmeket vetítenek, többek között a második világháborúról szóló némafilmek egyik remekművének, a Tenger hívásának felújított digitális változatát. A film világhírű rendezője a varsói gettóban 1942-ben meggyilkolt Henryk Szaro (Henoch Szapiro) volt.
A múzeum dokumentációs központjában a lengyel emigrációhoz kapcsolódó anyagokat gyűjtik. Jelenleg több mint 20 millió lengyel, illetve lengyel származású személy él külföldön, a legtöbben - mintegy 10 millióan - az Egyesült Államokban. Számottevő lengyel közösségek találhatók Brazíliában (3 millió fő) és Németországban (mintegy 2 millió fő) is. A legújabb emigrációs hullámmal az utóbbi években több mint 2 millió lengyel vándorolt ki.

A 49,3 millió zloty (3,7 milliárd forint) értékű beruházásból 24 millió zlotyt (1,8 milliárd forintot) az uniós JESSICA-program keretében nyújtott hitelből, a többit önkormányzati forrásokból fedezik. A szombati - számos társrendezvénnyel kísért - ünnepi megnyitót a lengyelországi múzeumok éjszakája keretében Bronislaw Komorowski elnök részvételével tartják.