A Liget Köztársaság is üdvözli a Városliget fejlesztését

 2013. december 17. 17:00

A Liget Köztársaság Szövetség a Városligetért civil egyesülés üdvözli, hogy a Városliget megújításáról és fejlesztéséről az Országgyűlés kedden törvényt fogadott el, és támogatja annak megvalósítását.

"A Liget ugyanis nem egyszerűen egyike a nagy zöldterületeknek, hanem kulturális, turisztikai és népjóléti attrakciók páratlan és különleges együttese, és az egész ország legtöbb vendéget fogadó turisztikai célpontja" - olvasható a Liget Köztársaság Szövetség MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Liget több mint két évszázada a magyar főváros közönségének legnépszerűbb pihenőhelye, és egyben olyan műemléki környezet, amely UNESCO Világörökségi területhez közvetlen kapcsolódik. Itt találhatók az ország legnagyobb látogatottságú közgyűjteményei, gyógyfürdője, cirkusza, korcsolyapályája és patinás vendéglátóhelyek egész sora - áll a közleményben.

 

A szövetség a többi között üdvözli, hogy a Liget Budapest Programnak köszönhetően a park zöldfelülete nem csökken, hogy a Városliget jelenlegi állapotában érdemi javulás várható, valamint hogy nagyobb figyelmet és több erőforrást kap a minőségi szabadidőtöltés és a turizmus. Az egyesülés szerint a Városligetbe további közgyűjtemények és más létesítmények költözhetnek, amelyek segíthetik a már most is meglévő értékek jobb hasznosulását, megújulhat több, a Ligetben régóta működő intézmény.

Az egyesület ugyanakkor a dokumentumban leszögezi, hogy a fejlesztés során szükséges például az "igénytelen" kereskedelmi és vendéglátási tevékenység megszüntetése, a Városligeti tó vízminőségének, megjelenésének javítása, a rendészeti tevékenység megerősítése, az átmenő forgalom megszüntetése, valamint további parkolási létesítmények építése.

Az Országgyűlés keddi döntésével 99 évre a száz százalékban állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek a városligeti ingatlanok a Műcsarnok, a Széchenyi fürdő, a műjégpálya és a műszaki építmények kivételével. Az előterjesztők szerint erre a tervezett fejlesztések hatékony megvalósítása érdekében van szükség. A fideszes Papcsák Ferenc zuglói polgármester, valamint frakciótársai, Vas Imre és Lipők Sándor törvényjavaslatát kormánypárti szavazatokkal fogadta el a parlament.

A vagyonkezelő által létrehozott épületek az állam százszázalékos tulajdonába kerülnek, e beruházások közérdekű célú fejlesztésnek, az épületek pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek majd.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A Városligetben a jövőben kiemelt állami beruházásokat valósítanak meg, köztük a múzeumi negyedet. Az előterjesztők javaslatuk indoklásában azt írták, hogy a Városligetnek és intézményeinek méltó megőrzése, megújítása és a liget történeti hagyományaihoz illeszkedő fejlesztése kiemelt nemzeti cél és állami feladat.

Az ellenzék kritizálta a törvényjavaslatot. A szocialisták az indítvány visszavonására szólították fel Papcsák Ferencet, mert szerintük a Fidesz el akarja rabolni a budapestiektől legnagyobb közparkjukat, a Jobbik pedig kifogásolta, hogy a Regnum Marianum templom helyreállítása nem szerepel a tervekben.

A Liget Köztársaság Szövetség a Városligetért, amely a Városligetben és környezetében működő, évente összesen több mint hárommilliós közönségnek szolgáltatásokat nyújtó jelentős közintézmények, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek közel 20 éve működő civil egyesülése, megalakulása óta folyamatosan élt javaslatokkal a Városliget helyzetének javítására.

A Liget Köztársaság Szövetség tagja többek között Zugló Önkormányzat, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Főkert Nonprofit Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Gundel Kft., a Magyar Cirkusz és Varieté N. Kft., a Városligeti Műjégpálya, valamint az ott található múzeumok.