A londoni olimpia több tízmilliárd fontot hozott

 2013. július 22. 14:49

Több tízmilliárd font értékű befektetést vonzott és vonz a következő években is a brit gazdaságba a tavaly nyári londoni olimpia a brit kormány pénteken közzétett átfogó értékelése szerint.

A kormány a londoni városházával közösen összeállított 70 oldalas összegzésben idézi a brit kereskedelmi és beruházási ügynökség (UKTI) adatait, amelyek szerint az olimpia óta eltelt egy évben közvetlenül 9,9 milliárd font (3400 milliárd forint) gazdasági haszon származott.

Ebből 2,5 milliárd font a játékok óta a brit gazdaságba érkezett pótlólagos közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke; e befektetések 31 ezer állást teremtettek. Brit vállalatok 1,5 milliárd font értékben nyertek el olyan külföldi beruházási megbízásokat, amelyek a londoni olimpiához köthetők - például jelentős sportberuházásokat Szocsiban és Rióban, a következő téli, illetve nyári játékok helyszínein. Emellett 5,9 milliárd font értékű pótlólagos exportot eredményezett a londoni olimpiával összefüggésben végzett külföldi promóciós tevékenység - áll az elemzésben.
A pénteki kormányjelentés szerint a kedvező gazdasági kihatások hosszú távon is érezhetők lesznek. Az elemzésben idézett becslések szerint 2020-ig összesen 28-41 milliárd font közötti pótlólagos bruttó hozzáadott érték keletkezhet a brit gazdaságban a londoni olimpia örökségeként.
Független közgazdászok mindazonáltal megkérdőjelezik ezeknek a számításoknak és becsléseknek a megalapozottságát.Stefan Szymanski sportközgazdász, a Michigani Egyetem sportmenedzsment-professzora a BBC-nek pénteken kijelentette: egyszerűen lehetetlen meghatározni, hogy a gazdasági aktivitásból mennyi kapcsolható közvetlenül a tavaly nyári londoni olimpiához. Szymanski szerint a pénteken közzétett kormányjelentés "kissé a kreatív könyvvitelre emlékeztet, (...) nincs mód annak megvizsgálására, hogy valóban helytálló-e mindaz, ami a jelentésben áll".
Nagy londoni elemzőházak ugyanakkor már az olimpia után összességében kedvező hatásokat prognosztizáltak hosszú távra. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a játékok zárása után összeállított elemzésükben közölték: ökonometriai számításaik azt valószínűsítik, hogy London gazdaságának éves növekedési ütemét - bruttó hozzáadottérték-alapon számolva - az olimpia hosszú távon érvényesülő hatásai évente 0,6 százalékponttal növelhetik.
A CEBR közgazdászai szerint kell néhány év, mire ezek a hatások teljes mértékben érezhetővé válnak, de a cég annak idején úgy számolt, hogy London gazdaságának kibocsátási értékéhez 2015-2016-ban - tavalyi árakon - 1,8 milliárd fontot adhatnak hozzá az olimpiai játékok hosszú távú járulékos hatásai.
A brit kormány becslései szerint a londoni olimpia megrendezése 8,9 milliárd fontba (3200 milliárd forintba) került.