A magánszálláshelyek minősítése a gyakorlatban – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 11. 17:38

A szálláshelyek kötelező minősítéséről Mihály Mariannal, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület magán- és egyéb szálláshelyek minősítéséért felelős irodavezetőjével és Szegő Rékával, a magánszállások képviselőjével beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com műsorában.

A magán- és egyéb szálláshelyek csoportja Magyarországon a legnépesebb, számuk közel 42 ezer, az összes szálláshely 94 százalékát teszik ki. Ebbe a kategóriába tartoznak a vendégházak és apartmanok, csakúgy, mint az Airbnb-n keresztül kiadott lakások.

A két szálláshelytípust a szobák és ágyak száma, illetve az üzemeltető típusa különbözteti meg egymástól. A magánszálláshely legfeljebb nyolc szobával és 16 ággyal, az egyéb szálláshely legfeljebb 25 szobával és 100 ággyal rendelkezhet.

Az adásban Mihály Mariann és Szegő Réka – aki maga is magánszálláshelyeket üzemeltet Budapesten – hangsúlyozzák, hogy minden szálláshelynek rendelkeznie kell egy alap karbantartottsággal és higiéniával, s a minősítés során az egyéb szolgáltatásokért, felszereltségért ítélik oda az auditorok a csillagos besorolást.

maganszallas_123rf

A magán- és egyéb szálláshelyek csoportja Magyarországon a legnépesebb, számuk közel 42 ezer

Fotó: 123rf.com

Egy korábbi adásban már szóba került a kategória szállásminősítésének a folyamata, most azonban a műsor vendégei pontról pontra végigvették, hogy a gyakorlatban milyen procedúrát kell végigvinni a csillagok megszerzéséhez. A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a szálláshelyet, s ez végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg.

A minősítési rendszerben egytől öt csillagig terjednek a kategóriák, de ahogy Mihály Mariann jelezte, az egy-, két- vagy háromcsillagos besorolás sem számít leminősítésnek, azt jelzi, hogy a szállás felszereltsége, bútorzata nem felel meg egy felsőbb kategóriának – hiszen az ötcsillagos kategóriában például a szoba, az ágy és a matrac mérete is adott mint alapkövetelmény. Hozzátették azt is, hogy a külső környezetet akkor nem értékelik, ha a szállásadónak nincs ráhatása (például a lépcsőház leromlott állapotban van), azonban ha saját kertről, vízpartról van szó, ott az is beleszámít az értékelésbe.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: