A magyar borok is esélyesek a kínai piac meghódítására

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. november 20. 15:12

A rohamléptekben növekvő kínai borpiac hívta életre tavaly a sanghaji ProWine China kiállítást, melyen a Magyar Turizmus Zrt. idén már másodszor segítette a magyar borászatokat az értékesítési lehetőségek kiaknázásában.

A reláció fontosságát mutatja, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Szilas Cecília nagykövet, B. Nagy Péter vezető konzul is látogatást tett a magyar közösségi standon.

Nagy megrendeléseket kilátásba helyező beszerzők keresték fel a magyar kiállítókat, akik elégedettségüket fejezték ki a közösségi megjelenéssel kapcsolatban. A helyi importőrrel rendelkező cégeknek valamelyest könnyebb dolguk volt a kapcsolatépítésben, ám minden kiállító folytatott eredményes tárgyalásokat. A látványos magyar közösségi megjelenés számos látogatót vonzott. Gondosan kiválasztott 12 magyar borkiválóságot kóstolhattak a stand kóstolózónájában az érdeklődők, ezáltal a magyar szőlő- és borfajták szélesebb spektrumát is megismerhették.

A kiállításon való részvétel azért is rendkívül fontos, mert Kínában a személyes kapcsolattartásra nagyobb hangsúlyt helyeznek, mint Európában.

A kínai piac sokban különbözik az európaitól, szereplőit tehát más irányból szükséges megközelíteni az üzletelni vágyóknak. A különbségek mibenlétéről, a helyi sajátosságokról jövőre képzési programsorozatot indít a szervező Messe Düsseldorf, melynek egyik állomása – Michael Degen ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint – Magyarország lesz.

A fogyasztói szemléletformálás érdekében számos szemináriumot rendeztek a három nap alatt, köztük vörös- és fehérbor, valamint pezsgő témában a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága is hármat. Ezeket az éttermek, üzletláncok és szaküzletek beszerzőinek élénk érdeklődése kísérte. Mindez jelzi, hogy a magyar borok jó eséllyel indulnak e piac meghódításáért folytatott versenyben. Az előadók – Fongyee Walker és Thomas Chung – elismert szakemberek a témában, rendszeresen tartanak borismereti képzéseket, melyeken a magyar borokat és pezsgőket a továbbiakban is népszerűsíteni fogják.