A magyar borok mellett a vecsési savanyúság is népszerű Berlinben

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. február 05. 15:47

Mintegy húsz tonna magyar élelmiszer fogyott a berlini Zöld Hét (Internationale Grüne Woche) magyar kiállítóinak standjain.

A világ legnagyobb szabású mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán, tovább emelkedett a látogatók száma: a tíznapos rendezvényen több mint 415 ezren vettek részt. A gasztronómia szerves része Magyarország arculatának és kommunikálni kívánt erősségeinek, ezért a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum idén is részt vett az eseményen.

 

A berlini rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. A kiállítás ideje alatt hetedik alkalommal tartották meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA), amelyen földművelésügyi miniszterünk is részt vett. Dr. Fazekas Sándor a standon fogadta Christian Schmidt német agrárminisztert, Michael Müllert, Berlin polgármesterét, valamint Sharon Dijksma holland mezőgazdasági minisztert és delegációját. Január 20-án a berlini agrárdiplomata klub tagjai (a német szövetségi államok mezőgazdasággal foglalkozó képviselői és újságírók) látogatták meg a standot.

A magyar bor ismertsége és népszerűsége töretlenül növekedik. Az utóbbi két évet együttvéve a német piacon elért bevétel 25 százalékkal nőtt, tavaly nagyjából 15 millió eurót (4,6 milliárd forintot) tett ki, az idén augusztus végéig pedig meghaladta a 11 millió eurót. Ezen a kiállításon is ugrásszerűen nőtt a látogatók érdeklődése a magyar borok iránt.

Rendkívüli népszerűségre tett szert a vecsési savanyúság: a kiállításon megjelenő cég termékeit várhatóan több élelmiszerboltban és a legnagyobb berlini piacokon is árulni fogják. A látogatók továbbra is szívesen vásárolták a magyar pálinkát, kolbászt, szalámit, a kézműves kecske- és juhsajtot, s töretlen népszerűségnek örvendett a magyar csárda is.