A magyar csapat a 10. lett a Bocuse dOr-on

 2013. január 30. 23:28

Franciaország csapata nyerte az idei Bocuse d’Or-t, második helyen a dánok végeztek, a bronzérmet a japánok hozták el, az újonc magyar csapat pedig a 10. helyen végzett, ráadásul Széll Tamás a legjobb plakátért járó különdíjat is elhozta.

A legjobb promócióért járó különdíjat Guatemala nyerte, a legjobb commi, vagyis segéd az Egyesült Királyság csapatát erősítette, a halas fogások legjobbját a norvégok, a marhát a britek készítették.  Január 30-án, a döntő második napjának 12-es mezőnyében főzött a magyar csapat – Széll Tamás és Garai Ádám, akiknek felkészülését Hamvas Zoltán segítette, míg a zsűriben Bock Lajos képviselte hazánkat. A magyar szurkolókra nem lehetett panasz, a verseny felső lelátóin olyan kitartóan bíztatták az Onyx séfjét, hogy még a webes közvetítésben is tisztán hallatszott a folyamatosan zúgó „hajrá Tomi!” .
A versenyzőknek 5 és fél óra állt rendelkezésére a két fogás elkészítésére: a rombuszhalból és homárból készült hal-kompozíciót tányérra, az ír marha bélszín köré épült hústálat tálra kellett tálalalni. Széll Tamás menüsorában hungarikumokat is felvonultatott: a gulyásleves Rubik-kockás fedő alatt érkezett, a haltál egyik körete lángos volt, magyar kaviárral. A felkészülést nehezítette, hogy a versenyzők a hal típusát csak novemberben tudták meg, ráadásul ehhez a köretet a helyszínen megtalálható, egy nappal korábban kiválasztott alapanyagokból kellett rögtönözniük.



A gőzölögve érkező magyar húsostál komoly feltűnést keltett, ráadásul a kommentátorok nem tudták kiejteni a mangalica szót, amire aztán "szőrös sertésként" utaltak. Ugyanakkor a műsorvezetők megjegyezték: a magyar nyelv nem hasonlítható sem a germán, sem a latin, sem egyéb nyelvekhez, ez egy sajátos nyelv - és minden bizonnyal a konyha is épp ilyen…