A Magyar TDM Szövetség reakciója az IFA megszüntetéséről elhangzottakra

Forrás: turizmus.com

 2015. június 23. 12:47

Amellett, hogy a SZÉP kártya felhasználhatóságának szigorítását üdvözölné, a Magyar TDM Szövetséget meglepte Glattfelder Bélának, az NGM gazdaságfejlesztésért felelős államtitkárának június 11-i, Kehidakustányban tett, az idegenforgalmi adó és kiegészítésének eltörlésével kapcsolatos nyilatkozata.

A kezdeményezés – a rendelkezésre álló szűkös információkra való tekintettel – számos kérdést vet fel az érintett szereplőkben, ezért a szövetség rövidesen konkrét kérdésekkel fordul a javaslatot megfogalmazó minisztériumhoz a részletes szakmai elképzelések megismerése céljából - ígérte a közleményben Semsei Sándor, a szövetség elnöke.

A szövetség közleményében így fogalmaz: a szövetség reményét fejezi ki, hogy a kidolgozásra kerülő javaslat a turizmus szektor, így a hazánkban tevékenykedő turisztikai szolgáltatók, valamint a kiépülő, a pozitív vendégforgalmi mutatók megtartását lehetővé tévő turisztikai intézményrendszer fenntartható fejlődését hivatott szolgálni. Bíznak benne, hogy az idegenforgalmi adóhoz csatlakozó állami kiegészítés minél hatékonyabb felhasználása érdekében a minisztérium az érintett állami és szakmai szervezetek bevonásával olyan szakmai és szakpolitikai konszenzuson alapuló javaslatot dolgoz ki, amely a szóban forgó közel 10 milliárd forintos forrás egybehangzó érdekek és szakmai célok mentén történő felhasználását teszi lehetővé.

Hivatkozással élve a Magyar TDM Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint a Magyar Fürdőszövetség által 2015 áprilisában megfogalmazott közös állásfoglalásra, a TDM Szövetség szeretné felhívni a figyelmet az Államháztartási törvényben rögzített IFA-kiegészítés Iparűzési Adó függvényében történt elvonására, ami önmagában is jelentős - Budapestet nem számolva - összességében közel 1 milliárd Ft forráskiesést jelentett az érintett önkormányzatok idei évi gazdálkodásában. A három legnagyobb szakmai szervezet javaslata ez esetben is megfontolásra érdemes, amely szerint az elvonást követően létrehozott alapból a TDM szervezetek és önkormányzatok turisztikai célú fejlesztéseikre nyerhetnének forrásokat, aminek következtében a szakmai célú, hatékony forrásfelhasználás is megfelelő garanciákat kaphatna.

A TDM Szövetség meggyőződése, hogy az idegenforgalmi adó és költségvetési kiegészítése körüli változások kiváló lehetőséget nyújthatnak a felhasználásukat rögzítő jogszabály(ok) széles körű szakmai egyeztetéseken alapuló újragondolására a magyar turizmus versenyképességének javítása érdekében.

A szövetség fontosnak tartja kiemelni, hogy az elmúlt időszakban megvalósult gyógyfürdő- és szálláskapacitás-bővítés mellett csak rendkívül indokolt esetben van szükség további kapacitásfejlesztésre, így az elérhető és felszabaduló forrásokat a nemzetgazdasági érdekekkel összhangban a Magyarország-brand megteremtésére, a turisztikai intézményrendszer modernizálására, turisztikai marketingre, térségi alapú, minőségi termék- és szolgáltatásfejlesztésekre, valamint szakirányú képzésekre lenne célszerű fordítani.

Fentiekkel kapcsolatosan a TDM Szövetség a következő hetekben a szakmai és kormányzati szervezetek részvételével egyeztető fórum létrehozását fogja kezdeményezni.