MTÜ: A magyar turizmus lett az atlétikai vb egyik legnagyobb nyertese

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 07. 12:02

Felülmúlták az előzetes várakozásokat az augusztus 19-27. között Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság turisztikai eredményei. Több mint 170 ezer látogató közel 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban a verseny ideje alatt.

A világ szinte minden tájáról érkeztek versenyzők és turisták az atlétikai világbajnokság alatt Magyarországra. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint ez idő alatt mintegy 200 országból utaztak a budapesti szálláshelyekre, a vendégéjszakák 85 százalékát a nemzetközi turisták adták – tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Tavalyhoz képest közel 38 százalékkal érkezett több külföldi látogató ezekben a napokban.

Szinte minden kontinensről jöttek érdeklődők, azonban a legtöbben a legnagyobb küldőpiacokról utaztak Budapestre: az összes külföldi vendégéjszaka közel 9 százalékát a britek, 9 százalékát a németek, 8 százalékát pedig az olasz vendégek foglalták le, de szép számmal fogadtak amerikai, izraeli, spanyol, lengyel és francia utazókat is a szálláshelyek.

Emellett a világverseny a hazai turistákat is a fővárosba csábította: 2022-höz képest a belföldi vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt a verseny ideje alatt.

A forgalom több mint felének a szállodák örülhettek, a szállodai vendégéjszakák 71 százalékát pedig a négy- és ötcsillagos hotelekben töltötték a turisták. De nem panaszkodhattak a főváros magán- és egyéb szálláshelyei sem, a vendégéjszakák 34 százalékát ők könyvelhették el. A kiugró nemzetközi érdeklődés a szállodák forgalmát 32 százalékkal, a magánszállásokét 44 százalékkal emelte meg a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A rendezvény ideje alatt közel 460 ezer vendégéjszakával gyarapodott a főváros

Fotó: Facebook/World Athletics Championships Budapest 23

A közlemény szerint az NTAK adatai alapján látható, hogy a világverseny kilenc napja alatt a budapesti szállodák közel telt házzal üzemeltek, a négycsillagos egységekben például a foglaltság elérte a 83 százalékot. Az öt- és négycsillagos házak kihasználtsága pedig a fővárosban 10, illetve 18 százalékponttal múlta felül a tavalyi értékeket.

„A sikeres vb-rendezés egyúttal újabb kiváló referencia hazánknak, ami további világversenyek elnyeréséhez segíthet hozzá bennünket. A rendezvényipar leggyorsabban növekvő szegmense a sport. Ezen a piacon hazánk kiváló esélyekkel tekinthet az elkövetkező évekre. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert a sportesemények látogatói jellemzően hosszabb időt töltenek, többet költenek, és minőségi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Mindezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a turizmus az Atlétikai Világbajnokság egyik legnagyobb nyertese” – hangsúlyozta Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A nagy presztízsű világverseny alatt a szállodai szobák még a főszezonban megszokotthoz képest is magasabb árakon keltek el. A vb-t megelőző héthez képest közel 15 százalékkal nőtt az átlagos szállodai szobaár a fővárosban. Mindez azt eredményezte, hogy a világbajnokság idején megduplázódtak a szálláshelyi bevételek az előző év azonos időszakához képest, így szinte elérték a 14 milliárd forintot, ami reálértéken is 73 százalékos növekedést jelent – közölte az MTÜ.