A magyarok továbbra is utaznak Egyiptomba

Forrás: turizmus.com

 2015. november 10. 16:25

Nem mondanak le tömegesen egyiptomi utakat a magyar turisták az orosz utasszállító katasztrófája nyomán. Mindeközben az észak-afrikai ország az orosz és brit turisták elutazása miatt naponta mintegy 4 millió dollárt veszít.

Rendkívül nehéz helyzetbe sodorhatja az A321-es orosz utasszállító katasztrófája az egyiptomi turisztikai ágazatot, amely a GDP 11,5, a valutabevételek 14,5 százalékát adja. Az ország az orosz és brit turisták elutazása miatt naponta mintegy 4 millió dollárt veszít – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hét végén. Csak e két nemzet állampolgárainak elmaradása 70 százalékkal csökkenti az érkező turisták számát. A Sharm el-Sheikh-i üdülőparadicsomban az idegenforgalom 50 százaléka az oroszokra épül, ők tavaly csaknem 1,9 milliárd dollárt költöttek – írja a Világgazdaság.

A magyar kiutazás alakulása a külügyminisztérium biztonsági besorolásán múlik. Az észak-afrikai ország jelenleg „csak" a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján szerepel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Kairóban azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem változtat a biztonsági besoroláson egészen addig, amíg nincsenek egy ilyen lépést megkövetelő információk a birtokában. Kiemelte: az egyiptomi kormány által hozott intézkedések képesek garantálni a turisták biztonságát.

A lapnak nyilatkozó Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezető igazgatója elmondta: jelenleg hetente két repülő indul Egyiptomba, az egyik chartert 189 férőhellyel cégük üzemelteti. „Bár az érdeklődés egyértelműen csökkent, sokan kivárnak az útfoglalással, tömeges útlemondás nem történt, és vasárnap mindenki felszállt az induló gépre" – közölte.