Fesztiválban is csúcs volt az idei

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 24. 15:53

A fesztiválok szervezőivel, főtámogatóival, valamint a fesztiváloknak otthont adó települések vezetőivel vitatták meg a 2015-ös fesztiválok gazdasági és társadalmi értékeit, eredményeit a szeptember 24-én megtartott konferencián.

Második alkalommal rendezte meg a „Kinek jó a fesztivál – avagy hogy jön ki a matek?” című rendezvényt a Heineken Hungária, az eseményre meghívottak három kerekasztal-beszélgetésen osztották meg a közönséggel tapasztalataikat.

Az esemény házigazdája, Joris Huijsmans a HEINEKEN Hungária vezérigazgatójaként hangsúlyozta: a fesztiválok szempontjából is remek volt az idei nyár, nagy minőségi fejlődést tapasztaltak az általuk szponzorált rendezvényeken. (A cég a hazai fesztiválok 70 százalékát támogatja).  Az események nem csak a szórakoztatás szempontjából fontosak, gazdasági tényezővé váltak, a foglalkoztatottság, a kultúra és a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is relevánsak.

Mártonné Máthé Kinga Magyar Turizmus Zrt. Belföldi igazgatója előadásából kiderült, a hazai vendégek fővároshoz köthető vendégéjszakáinak nagy része a budapesti fesztiválokhoz köthető, az összes vendégéjszakák 30 százaléka a fesztiválszezonban realizálódik. Amióta a fesztiválipar beindult, a számok évről-évre dinamikusan növekednek, a házigazda városok óriási eredményeket érnek el.

Az első kerekasztal-beszélgetésen Zamárdi, Orfű és Mezőtúr polgármestere, valamint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta el véleményét, a második szekció a szponzoroké, a harmadik a szervezőké volt. A polgármesterek egyöntetű véleménye szerint megéri házigazdának lenni, hiszen a rendezvények közvetett és közvetlen bevételeket jelentenek az önkormányzatoknak, szép haszon csapódik le a szállásgazdáknál, a kereskedőknél és a vendéglátósoknál is. A Balaton Sound néhány napja alatt a vendéglátósok például akkora forgalmat bonyolítanak le, mint az egész szezonban, így mindenképp megéri elviselni – az alig pár ezer fős állandó lakossággal rendelkező településen – az idén már 145 ezer főssé duzzadt közönséget.

Bán Teodóra azt hangsúlyozta, hogy a főváros minden fesztiválja más és más korosztályt vonz, de az addicionális költések minden program esetén kiemelkedő bevételt jelentenek a szektornak. A nemzetközi kultúra iránt érdeklődő középkorosztályt vonzó Tavaszi Fesztivál vendégei például a szálláshelyek legjavát veszik igénybe, a három hónapon át zajló nyári programsorozat pedig egyenletesen elosztott forgalmat jelent a fővárosnak. Az adventi vásárok jelentőségét sem szabad lebecsülni.

Pálfalvi Márta, a HEINEKEN Hungária kommunikációs vezetője kiemelte: rengeteg kisebb, hagyományőrző fesztivált is támogatnak, a fesztiválon résztvevők száma és a támogatás között azonban tehát direkt összefüggés. A jó szponzor értékét nem csak a szervezőnek kifizetett összegben lehet mérni, hiszen az aktivizáció aránya (mely sokszor a szponzorációs összeg kétszeresét jelenti) nagyon sokat hozzátesz a sikerhez.