A Mecsek lett Magyarország „legízletesebb" úti célja

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 26. 18:41

Az idei "Kiváló Európai Desztinációk'' (EDEN) pályázaton Magyarország legízletesebb vendégváró úti célját keresték. A címet a saját, helyi gasztronómiájára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület érdemelte ki.

Az Európai Bizottság 2014-2015-ben már kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún.
,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában (EDEN). Magyarország eddig valamennyi pályázaton sikeresen szerepelt. Ezúttal is a maximális, 75%-os uniós támogatást sikerült elnyerni a projekt magyarországi lebonyolításához, ami 50 ezer eurót jelent.

 

Az EDEN pályázat keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely különféle díjazásokban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is.
A Magyar Turizmus Zrt. 2014 augusztusában nyújtott be pályázatot az Európai Bizottsághoz, amelyet sikerült immár kilencedik alkalommal elnyerni. Az idei pályázat címe: „Egy csipet Magyarország", témája a helyi gasztronómia mint turisztikai motiváció volt.

A kiírásra 19 pályázat érkezett, a döntőbe öt pályázó került. A végleges döntést az OMÉK keretében rendezett szakmai záró-konferencián hozta meg a turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből álló döntőbizottság.
A szeptember 26-án megtartott eseményen Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár hirdette ki az eredményeket. A„Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte el. Pályaművének címe: "Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld"...S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma.

 

Az eseményen Szakáli István Loránd, az FM agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: az igényes gasztronómiai kínálat mind helyi szinten, mind a csúcsgasztronómiában jelentősen hozzájárul Magyarország, mint turisztikai desztináció sikeréhez. Kiemelte: azok az úti célok sikeresek, amelyek turizmusfejlesztési stratégiájukat a helyben megtalálható értékekre építik. A projekt lebonyolításáért felelős Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Glázer Tamás elmondta: a pályázat tematikája rendkívül időszerű, hiszen a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint a gasztronómia egyre inkább az utazási élmény központi elemévé válik. A nemzetközi kutatásokból kiderül, hogy a turisták költésének több mint harmada a gasztronómiai termékek fogyasztásához kapcsolódik. A gasztronómiai turisták színvonalas életmódjuk részeként, eredeti környezetben, kellemes élményeket keresnek, melyek része a magas minőségű helyi termékek fogyasztása. Éppen ezért sem lehetett volna az OMÉK kiállításnál jobb és szimbolikusabb helyszínt találni az EDEN pályázat eredményhirdetésének. Az OMÉK is ékes bizonyítéka annak, hogy milyen jól kiegészíti egymást a turizmus és a gasztronómia. – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

 

A záró-konferencián a döntőbizottság tagjaként vett részt továbbá Dr. Szalók Csilla a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke.
Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2015. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) segíti. A pályázat győztese részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázaton nem csak a nyertes, hanem a további helyezettek és résztvevők is többszintű promóciós hozzájárulást nyerhetnek a Pályázati Útmutatóban leírtak szerint.

 

A Mecsek Zöldútról

A Mecsek Zöldút egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az itt élők saját belső erőforrásaikból merítve hozzák létre az egyenlő emberek erős vízszintes szerveződésű közösségi hálóját. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában", a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.
A térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak", csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek.

A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út (pl. Pécs Mecseki Borút, Mézes körút) áll a turizmus szolgálatában, őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon (Orfű, Kovácsszénája, Cserkút).
A térség legfőbb, gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei:
Kemencés Udvar és Tájház Orfűn, kenyérsütési bemutató az orfűi Malommúzeumban, a kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek készítése (például tulipános kenyér, lekvár), Bodnár Árpád portáján méhészkedés, méz és ecetkóstolás, helyi termék piacok, Medvehagyma Fesztivál Orfűn, Porcsin Piknik Cserkúton, gazreggelik, ebédek és vacsorák Cserkúton, Ökocsali büfék „étterem", Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások Mecsekszerte, Nagyanyáink kosztolója, a Duna Dráva Nemzeti Parki védjegyes medvehagyma termés, a medvehagyma bigyó „lebigyózására" szervezett közösségi együttlétek a régi fonók mintájára Cserkúton, római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, a vadon termő, ehető növényeket is megismertető kirándulások, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.

Az összefogás által érintett települések: Cserkút, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Bakonya, Kovácsszénája, Orfű


A Döntőbizottság tagjai:
Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes, Magyar Turizmus Zrt.
Dr. Szalók Csilla elnök, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége