A megélhetési válság árnyékában is virágoznak a brit kocsmák

Forrás: turizmus.com

 2022. december 06. 14:58

A brit Marston’s pub- és szállodaüzemeltető cég hatalmas forgalomról számolt be, már a járványhelyzet előtti számokat is lepipálták.

A britek a megélhetési válság árnyékában is szívesen és rendszeresen látogatják a pubokat – állapítja meg a jó hírt a Marston’s brit kocsma- és hotelhálózatot üzemeltető társaság kedden publikált gyorsjelentésében, amelyet a Világgazdaság szemlézett.

Az adatokból kiderül, hogy a cég október 2-án véget ért elmúlt üzleti éve profitba fordult a koronavírus-járványt és a lezárásokat követő felívelő időszakban. A cég nyeresége 27,7 millió fontot ért el, ez kis mértékben alatta marad a 28,4 millió font körül szóródó elemzői várakozásoknak.

Ebben az eredményben nincs benne az a pluszforgalom, amelyet az angol labdarúgó válogatott kiváló világbajnoki szereplésének köszönhetően produkálnak a pubok, hisz a világesemény csupán novemberben indult. Jó hírként közölték azt is, hogy a karácsonyi helyfoglalások száma már most megugrotta a Covid előtti idők szintjét, ahogy a cég forgalma is növekedésnek indult a folyó negyedévben.

A britek az emelkedő megélhetési költségek ellenére is rendszeresen látogatják a pubokat

Fotó: 123rf.com

Ágazati szinten azonban nem lehet felhőtlen az öröm. A beszámolóból kiderül, hogy az emelkedő rezsi- és nyersanyagárak hatalmas terhet rónak a pubok üzemeltetőire, és jelentősen csökkentik üzemi árrésüket.

Az emelkedő költségek ugyanakkor természetesen nemcsak a szolgáltató oldalt érintik, hanem a fogyasztókat is. A Marston’s számai alapján azonban egyelőre a briteket ez a szempont nem fogja vissza a szabadidő passzív eltöltésének ezen formájától.

A pubhálózat-üzemeltetésben a Marston’s legnagyobb közvetlen vetélytársa, a Greene King 2022-es forgalma 1,3 milliárd font körül jár jelenleg, a Marston’s 799 millió fontos bevételével szemben. A két cég együtt a brit kocsmapiac hozzávetőlegesen 17 százalékát teszi ki.