A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a 2015. évi Magyar Tájdíjat

Forrás: turizmus.com

 2015. február 03. 17:02

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a 2015. évi Magyar Tájdíjat, amelyet kedden adtak át a Földművelésügyi Minisztériumban.

A Zöldutak Módszertani Egyesület, a Vasfüggöny Út Egyesület, a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAVKI) alkotta pályázati konzorcium nyertes pályaműve részt vesz az Európa Tanács Táj Díja 2015. évi pályázaton, a döntés nyáron várható, az eredményhirdetést őszre tervezi az Európa Tanács.

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram célja a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrttörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, megőrzése, fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárása.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen V.Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta, hogy az idén megkezdik a tájak számbavételét, az uniós forrás felhasználásával kidolgozzák a magyarországi tájkarakteralapú tájosztályozási rendszert, amely a fejlesztéseket is megalapozza.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta,  a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel együttműködve a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton kiemelt üdülőkörzetben a tájegységet erősítő kisléptékű gazdaságfejlesztési mintaprojektek kidolgozását és megvalósítását támogatják.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, az Európai Tájegyezmény nemzeti koordinációs munkacsoportjának elnöke felidézte, a 2000-ben aláírt egyezmény célja, hogy elősegítse a tájak védelmét, kezelését és tervezését. Tavaly év végéig 40 ország csatlakozott az együttműködéshez. Magyarországon az Európai Táj Egyezmény 2008. február 1-jén lépett hatályba - tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tájegyezmény végrehajtásának részeként az Európa Tanács kétévente pályázatot ír ki az Európa Tanács Táj Díjának elnyerésére, ezt Magyarország nemzeti szintű pályázati rendszerrel segíti. A nemzeti szintű pályázatot 2014-ben negyedik alkalommal írták ki, a pályázók 2012-től - másodszor - nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeznek, miután a vidékfejlesztésért felelős miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozta a Magyar Tájdíjat.