A Michelin sikere - történelmi elődök az új csillagosok előtt

Forrás: turizmus.com

 2018. március 23. 11:35

A francia gasztronómiára oly nagy hatással bíró vörös kalauz bő százéves története három jól elkülönülő szakaszra osztható.

Az első időszak (1900-1908) egyre több országban megjelenő kiadványai még nem tekinthetők éttermi kalauznak és a tartalomban, ahogy az egy rendes gumigyár kiadványához illik, leginkább a technikai jelleg és a termékismertetés, a reklám dominál.

A következő szakaszban (1909-1933) megjelent kalauzok jellemzően inkább a kulturális vonatkozásokra összpontosítottak. Az I. világháború alatt a kiadás szünetelt, majd a háború után, abból az elvből kiindulva, hogy „az emberek csak azt becsülik, amiért fizetnek” a korábban még ingyenes Michelin Guide is fizetőssé válik, s az ára 1922-ben mintegy 550 forintnak megfelelő francia frank volt.

A piac igényeinek mind pontosabb megfogalmazódásával számos változás történik. Kezdenek elmaradni a reklámok, s egyre precízebbé válik az éttermek leírása. A kalauz éttermekkel foglalkozó tartalmainak növekvő sikere a Michelin testvéreket egy névtelenségbe burkolózó, s ettől felettébb titokzatossá váló ellenőr csapat kialakítására ösztönzi. Ők az inspektorok.

A titkokról további olvasnivalók a Vendéglátás magazinban.