Ezek a snackek sörkorcsolyaként és alapanyagként is megállják a helyüket

Forrás: turizmus.com

 2023. május 08. 10:48

A partikra szánt snackek a sörök ízét is kiegészítheti, de a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár ételek alapanyagaiként is megállják helyüket – tudtuk meg a Mogyi Kft. sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, a magyarok kedvence a hagymás-tejfölös íz.

A kísérletezéstől nem szabad megijedni, hiszen ezek a roppanós rágcsálnivalók számos ízzel és textúrával harmonizálhatnak, és feldobhatják akár a családi vacsorát, akár a barátokkal való sörözést is.

A Mogyi Kft. által felkért sör- és gasztronómiai szakértők szerint például a paradicsomos ízvilágú bundázott napraforgómagok jól belesimulnak egy kecskesajtos céklasalátába, míg a lágerekhez a magyaros ízesítések passzolnak leginkább.

A Mogyi Kft. 2010-ben dobta piacra bundázott magokra épülő Crasssh! termékcsaládját. A kezdeti, csak mogyorót tartalmazó Original termékcsalád nemrég kiegészült az erősebb ízeket felvonultató Strong és a napraforgómagokat a közkedvelt fűszerezéssel párosító Bit változatokkal. Ezek mindegyike a Mogyi hazai üzemeiben készül.

 

Piaconként változó preferenciák

A Mogyi fő piaca Magyarország és Románia, de összesen a világ 27 országában kóstolhatják termékeit. „A Crasssh! termékcsaládon belül az Original széria esetében az ízválasztásnál befolyásoló tényező az adott nemzet gasztronómiai irányultsága vagy éppen vallási és kulturális érdeklődése. A magyar, román és lengyel piacon egyértelműen a hagymás-tejfölös a közkedvelt íz, az olasz, svájci és horvát fogyasztók a chilist preferálják. A szlovák, cseh és orosz piacokon a bacon a nyerő, míg ezt például egyes adriai vagy arab államban biztosan nem fogyasztanák” – mondta el Szabados Erhard, a Mogyi Kft. marketingvezetője.

A Crasssh Bit termékcsaládhoz is használt napraforgó zömében itthon terem, a földimogyoró viszont jellemző termőhelyéről, Dél-Amerikából érkezik, főleg argentin és brazil forrásokból. A cég két hazai üzeme éves szinten csaknem 15 ezer tonna napraforgót dolgoz fel – ez meghaladja az Eiffel-torony súlyát (10 100 tonna). Tavaly a Crasssh!-család termékeiből csaknem 2 millió kilogramm fogyott.

 

Meglepő sörkorcsolya

„Kevés olyan ennivaló van, amit ne dobna fel, ha sört iszunk hozzá, és kevés olyan étel van, amihez ne találnánk megfelelő sörpárosítást – hiszen a sör meglepően sokféle tud lenni. A Mogyi Crasssh! bundázott termékei közül a legtöbbhöz megfelelő kísérő partner a láger, esetleg a pils” – árulta el Bart Dániel sörszakértő.

mogyi

A Mogyi bundázott termékei közül a legtöbbhöz megfelelő kísérő a láger, esetleg a pils, az erősebb ízekhez azonban IPA-t ajánl a sörszakértő

Fotó: Mogyi Kft.

„Az igazán fűszeres, csípős dolgokkal azonban egyre nehezebb dolgunk van, mert ezek a legtöbb italpárt egyszerűen elsöprik és lehengerlik. Itt jöhet a segítségünkre az utóbbi évtized legdivatosabb söre, az India Pale Ale, melynek ideális esetben van olyan pikáns fűszeressége és azt alátámasztó vastag malátaédessége, hogy még a keleti fűszereket, a chilit, valamint mindenféle csípősséget képes kezelni” – teszi hozzá Bart Dániel.

 

Ropogtatnivalók ételekben

Bernáth József séf népszerű fogásokat dobott fel a különféle ízű bundázott magvakkal. A kecskesajtos céklasaláta a franciák általában pirított fenyőmaggal kínálják az éttermekben, de mint kiderült, egy paradicsomos ízű bundázott napraforgómag sokkal jobban passzol ehhez a salátához mind ízben, mind állagban – mondta a séf.

mogyi

Bernáth József séf népszerű fogásokat dobott fel a különféle ízű bundázott magvakkal

Fotó: Mogyi Kft.

A második ételjavaslata egy egyszerű pestós tészta volt, amibe a bundázott mogyoró sajt és jalapeno ízű variációit rejtette el.