Menekültügy: A MUISZ a tényszerű tájékoztatás fontosságát hangsúlyozza

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 21:00

Vannak ugyan útlemondások, de nem tömeges méretekben, a migránsok okozta helyzet helyenként hisztériát keltő bemutatása a médiában nem tesz jót a beutazó turizmusnak. Az utazási irodák ezért folyamatosan tájékoztatják külföldi partnereiket a valós körülményekről.

Mint arról pénteken beszámoltunk, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége levélben fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, melyben a szaktárcák segítségét kérte annak érdekében, hogy a migránshelyzetből adódó lemondások miatt ne essen vissza az évek óta élénkülő beutazó turizmus. Erdei Bálint elnök az elmúlt napokban több fórumon, így többek között az M1 Ma este című műsorában (1.10.40 másodperctől)  is kifejtette: vannak ugyan lemondások és érdeklődő telefonok a magyarországi helyzettel kapcsolatosan, de semmiképpen sem szeretnék, ha emiatt a sajtó pánikot keltene, és rögtön tömeges lemondásokról kezdene cikkezni, illetve temetné a szezont, amely egyébként az elmúlt hónapok tendenciái alapján nagyon jónak ígérkezik.

Budapest turizmusa az elmúlt években szépen és folyamatosan bővült, és mindenkit hátrányosan érintene, ha a negatív kommunikáció ezt megakasztaná. Mint a szakember kiemelte, kollégái folyamatosan tájékoztatják a külföldi partnereket a valós körülményekről, hivatkozva többek között az NGM hivatalos közleményére is. Hangsúlyozzák, hogy a turisztikai látnivalók távol esnek a menekültválság helyszíneitől, a turisták személyi és vagyonbiztonságát semmi sem fenyegeti.

A MUISZ bízik benne, hogy tényszerű és pozitív kommunikációval valamelyest semlegesíteni lehet a külföldi média által közvetített negatív képet, és minimalizálhatóak lesznek a veszteségek a turizmusban.

Hasonlóképpen nyilatkozott hétfőn az M1 aktuális csatornán a turizmusért felelős helyettes államtitkár is. Ruszinkó Ádám szerint a külföldi sajtóban a migránsok okozta helyzet helyenként hisztériát keltő bemutatása nem tesz jót, a turizmus érzékeny műfaj, és reméli, hogy hosszabb távon változatlanul fenn tudják tartani Magyarország imázsát reális kép alapján.

Magyarország a turisták megszerzéséért folyó nemzetközi versenyben eddig jól szerepelt, a november közepén megjelenő szeptember havi turisztikai statisztikában látszik majd, hogy a migránsok okozta helyzet hogyan hatott a vendégéjszakákra, a vendégek számára – tette hozzá.