A MUISZ is aláírta az EACT tiltakozó nyilatkozatát

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 22. 15:16

Az EACT (European Alliance for Coach Tourism/Európai Szövetség a Buszos Turizmusért) német, francia, olasz, ír, svéd, angol és magyar tagjaival közösen tiltakozik Róma városának a 2016-os jubileumi évre kidolgozott tervezete ellen.

2016-tól ugyanis Rómában ötszörösére emelkedik a buszok napi behajtási engedélyének díja, vagyis az elképzelések értelmében a jubileumi évben a tömegközlekedésre hárulna a turisták Róma központjában történő szállítása, ami egyszer – 2000-ben – már katasztrofális helyzetet okozott.  Az EACT szerint a buszos turizmus megoldást jelentene, kiegészítené, megkönnyítené a tömegközlekedést.

Az EACT elnöke elmondta a buszos turizmus a városok számára a leginkább környezetbarát szállítási megoldás, hiszen 50 turista átlagosan 25 gépkocsival tudja megközelíteni a belvárost, és amíg egy busz helyigénye kb. 15 méter, addig ugyanezen a területen csupán 3 gépkocsi tud parkolni. Éppen ezért Rómának a buszos turizmust kellene támogatni, ami csökkentené az amúgy is zsúfolt utcák forgalmát, valamint tehermentesítené a tömegközlekedést.

Fontos kiemelni, hogy alig 3 hónap áll rendelkezésre a tervezet bevezetéséig, ami a már megkötött szerződéseket is veszélyezteti