A múlt édes értékei – sütemények Kossuth tiszteletére

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2018. március 16. 16:28

Ceglédet Kossuth városának is nevezik. Erre nemcsak a történelmi emlékművek és szobrok figyelmeztetnek, hanem a politikus kedvenc süteményei is.

Az országos hírű Békebeli Cukrászda tulajdonosa, a Franciaországban tanult Lajos Mary mestercukrász – valamint macaron- és csokoládémester – már több helyütt bemutatta itthon és külföldön, hogyan készülnek Kossuth kedvenc süteményei. Az ország egyik legjobb cukrászdájának több mint másfélszáz féle készítménye között mindig ott szerepel a Kossuth kedvence torta, no meg a legendás, Palugyai Jakab-féle Kossuth kifli. De március 15-én, illetve az azt követő napokban ez a kínálat több patinás régi recept mai változatával bővül, például a narancsos-mandulás Kossuthkával, és kapható az 1881-es St. Hilari Jozéfa Képes Pesti szakácskönyvének receptje alapján készített Kossuth-tészta is.

Lajos Mary mestercukrász

Fotó: turizmus.com

Az alapanyagokra különösen igényes cukrászmester ilyenkor kiállítást is rendez több mint 100 éves, ritkaságszámba menő szakácskönyveiből. A régi cukrászati recepteket a mai igényekhez igazítva kelti életre, miközben lelkes híve az innovációnak is.

Ilyenkor is nagyon népszerű a Kormányzó torta, vagy éppen a teljesen egyedi Csárdáskirálynő kompozíció, amelynek receptjét a világ leghíresebb cukrászmesterei kérték már el. A cukrászda törzsvendégeinek majdnem a fele külföldi, például a környéken élő jelentős számú holland család, de érkeznek Párizsból, Norvégiából és Belgiumból is. Számos budapesti is felkeresi az egyedi készítményeiről híres üzletet, hogy csokoládékurzusokon vegyenek részt.