A müncheni Oktoberfest is elmaradhat idén

Forrás: MTI

 2020. április 16. 20:05

Miközben egész Németország arra készül, hogy lazítson a korlátozásokon, Bajorországban csak minimális engedményeket tennének.

Április 20-tól a barkácsáruházak, a kertáruházak és a kertészetek nyithatnak meg, a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek pedig csak egy héttel később. A bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak.

„Óvatosabbak vagyunk, mint más tartományok” – mondta Markus Söder kormányfő, kiemelve, hogy Bajorország – ahol a 16 német tartomány közül a legtöbb fertőzöttet és halálesetet regisztrálták – még nincs túl a járvány nehezén.

Markus Söder bajor kormányfő nem tartja valószínűnek az idei Oktoberfest megrendezését

Fotó: 123rf.com

Olyannyira, hogy a tartományi kormány csütörtöki tájékoztatójából az derült ki, hogy a hatalmas látogatottságú, legendás megarendezvényük, a világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest a járvány miatt valószínűleg elmarad az idén.

„Tömegrendezvények sem lesznek egyhamar. Így az idei Oktoberfest megrendezését őszintén szólva nem tudom elképzelni, és a müncheni főpolgármester is nagyon szkeptikus” – nyilatkozta Markus Söder.

A járvány minden bizonnyal sokáig tart még, így nemigen számíthatnak a bajorok például arra sem, hogy idén külföldre utazhatnak nyaralni.

Az oktatási rendszert is fokozatosabban indítják újra, mint máshol. A vizsgák előtt álló, végzős évfolyamokban ugyan már április 27-én folytathatják a tanítást – az osztálytermekben minden második helyen ülhetnek tanulók, legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól –, de a többiek közül egyelőre a jövőre végző évfolyamok tanulói járhatnak majd iskolába, és csak május 11-től.

A bukott diákok számára viszont jó hír, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén nem lesz buktatás Bajorországban, vagyis a következő tanévben azok is feljebb léphetnek egy osztállyal, akiknek eddigi tanulmányi eredményük alapján ismételniük kellene.