A munkavállalók megtartása kulcskérdés

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 22. 11:53

A Magyar Fürdőszövetség harkányi tisztújító közgyűlésének résztvevői ismerősként köszöntötték Steigervald Krisztiánt, az Emocionális Marketing kft. ügyvezetőjét, aki az egy évvel ezelőtti rendezvényen is előadást tartott – akkor éppen törött lábbal...

Hogyan tovább a Covid után? című előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy a fontos munkavállalók megtartása kulcskérdés a jelenlegi helyzetben, mert minden vezetőnek szüksége van egy háttérországra.

Azokban az ágazatokban – szállodaipar, fürdők –, amelyeket a legsúlyosabban érintett a járvány, a munkavállalók várakoznak, és azt figyelik, hogy lesz-e 4. hullám, és ha esetleg újra korlátozások lesznek, arra mit fog lépni a munkáltató, és ennek alapján döntik el, hogy maradnak-e vagy sem. A szakember szerint tudatni kell a munkavállalókkal, hogy mire számíthatnak, és ezt akár a munkaszerződésbe is bele kell foglalni.

Steigerwald szerint komoly probléma, hogy azok közül, akik elhagyták az ágazatot, sokan rájöttek, hogy más területen is meg tudnak élni, akár takarítóként vagy egy multi telefonos ügyfélszolgálatán. A dolgozók lojalitása mögött komoly generációs különbségek vannak: mint kiemelte, a XXI. században szocializálódott fiatalok is hűségesek, csak nem egy munkahelyhez, hanem önmagukhoz, mivel ők már egy énközpontú világban nőttek fel.

Steigervald Krisztián

Fotó: turizmus.com

Az emberi működésünk alapjait jelentős mértékben meghatározza az a makrokörnyezet, amelyben életünk első hét évében élünk. Ezt az élménytartományt hívják generációs origónak, mindent ehhez viszonyítunk. Jelenleg hat, jól elkülöníthető generáció él együtt az országban, az 1945 előtt született veteránok, az 1946 és 1964 közötti baby boomerek, a '65 és '79 közötti X-generáció tagjai, a '80 és '94 közötti Y-, a '95 és 2009 között született Z-generáció, illetve a 2010 utáni alfa generáció.

Az összes generációnak eltérőek a sajátosságai, mindegyiknek mások a kiindulópontjai: a veterán biztonságot keres, ezért spájzol, előrelátás, hosszú távú gondolkodás jellemzi, hisz a hierarchiában. A baby boomer szereti az életet megélni, felnőttorientált, feladatorientált, hosszú távra gondolkodik. Ők engedik meg először a gyerekeiknek, hogy tegezzék őket. A X generáció tagjai maximalisták és sikerorientáltak, náluk került először konfliktusba a munka és a család a karrierjét megélő nők miatt. Számos X generációs vezető a home office-ban rájött, hogy nem ezt akarja, fontosabb a család, ezért felmondott. Az Y-generáció tagjai már egy énközpontú világban nőttek fel, élményorientáltak és hisznek a kölcsönös tudásátadásban. A Z generáció tagjainak a kinézet nagyon fontos, ők egyenrangú partnerként tekintenek a főnökükre is.

Ezekkel a generációs különbségekkel tisztában kell lenniük minden vezetőnek, mert csak így érthetik meg dolgozóik viselkedését.