A német bíróság elutasította a Booking.com beadványát

Forrás: turizmus.com

 2016. május 12. 15:25

A düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróság elutasította a Booking.com-nak a Német Versenyhivatalhoz benyújtott, szűkített árparitás tiltása elleni beadványát - tájékoztatott közleményében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróság kartell ügyekkel foglalkozó szenátusa elutasította a Booking.com szobafoglalási portálnak azt a beadványát, amelyben a Német Versenyhivatal 2015. decemberi, a szűkített árparitás alkalmazásának felfüggesztését jelentő döntése ellen folyamodott. „A düsseldorfi Régiós Legfelső Bíróság döntése teljes mértékben összhangban van várakozásainkkal. Ez jogi biztonságot hozott a piaci szereplők részére." mondta Markus Luthe a Német Szállodaszövetség főtitkára a bíróság döntéséről.

A Német Szállodaszövetség még 2013 őszén kezdeményezte, hogy vizsgálják ki a Booking.com szobafoglalási portállal szembeni panaszokat. Ennek eredményeként a Szövetségi Versenyhivatal 2015 decemberébena Booking.com foglalási portált eltiltotta, hogy a szállodákkal kötött szerződéseinek feltételei között bármilyen paritási klauzulát alkalmazzon. Az online foglalási portálok között a német és az európai piacon egyarántpiacvezető Booking.com ezt követően nem alkalmazhatta volna,sem az un. „bővített*" sem a „szűkített**" paritási klauzulát a szállodai partnerekkel kötött szerződésekben Németországban.

A Szövetségi Versenyhivatal már 2015. március 30-án arra figyelmeztette a Booking foglalási portált, hogy versenyjogi szempontból aggályosnak tartja a szállodákkal kötött szerződésekben a „legjobb ár" klauzula további alkalmazását Németországban. A Versenyhivatal kénytelen volt lépni, mivel a foglalási portál továbbra is alkalmazta „a legjobb ár" klauzulát,azaz annak ellenére folytatta ezt a gyakorlatot, hogy a düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróság 2015 januárjában egy hasonló eljárásban már elmarasztalta  a HRS szobafoglalási portált.

A Booking.com tudatosan folytatta ezt a kifogásolt gyakorlatot annak érdekében, hogy a HRS-sel szemben versenyelőnyre tegyen szert. Mindezek után nem volt meglepő, hogy a Booking.com ismét megpróbált fellebbezni a Versenyhivatal 2015. decemberi döntésével szemben a düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróságnál.

Tekintettel arra, hogy a német törvény szerint a Versenyhivatal tiltó döntéseivel kapcsolatos panaszoknak nincs felfüggesztő hatálya, a Booking.com kénytelen volt ismét beadvánnyal fordulni a düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bírósághoz. 2016. május 9-én ez a beadvány került elutasításra.

Annak érdekében, hogy a Booking.com beadványa sikeres legyen, igazolnia kellett volna vagy azt, hogy „komoly kétségek" merülnek fel a Versenyhivatal döntésének jogszerűségét illetően, vagy azt hogy ez a döntés „indokolatlanul szigorú", s a közérdek szempontjából nem igazolható. A düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróság úgy találta, hogy ezek nem állnak fenn.

Markus Luthe véleménye szerint „A düsseldorfi Régiós Legfelsőbb Bíróság döntésének jelentőségét nem lehet eléggé értékelni. Ez ugyanis egyértelmű jelzés a Booking.com felé, hogy hagyjon fel próbálkozásaival, ismerje el végleg a német és európai versenyjog érvényességét, üzleti gyakorlatát annak megfelelően alakítsa, s hagyjon fel minden olyan kísérlettel, amely korlátozná szállodai partnerei szabad ármegállapítását."

 

***

*Bővített paritás: Azt jelenti, hogy az OTA általános szerződéses feltételei szerint a szálloda nem adhat sem árakban, sem egyéb feltételekben kedvezőbb feltételt más online, vagy offline partnernek.

**Szűkített paritás: Azt jelenti, hogy az OTA általános szerződéses feltételei szerint a szálloda bármelyik online vagy offline partnerének kedvezőbb feltételt kínálhat, kivéve a saját honlapját. Eszerint a saját honlapján sem szerepelhet alacsonyabb ár, egyéb kondíció, mint amit az adott OTA-nak kínál.