A német és a brit vendéglátó és szállodai ágazat felélte pénzügyi tartalékait

Forrás: Vimosz

 2022. január 25. 16:18

A Német Szálloda és Vendéglátó Szövetség (Dehoga) közzétette decemberi konjunktúrafelmérését. A brit vendéglátósok és szállodások (UKHospitality) szintén elvégezték a felmérést. A szektor nagy része most azon küzd, hogy túlélje 2022 első negyedévét – írja hírlevelében a VIMOSZ.

A Dehoga 9 300 tag válaszából vonta le a következtetéseket: a válaszadók 55,7%-a veszélyeztetettnek látja vállalkozása jövőjét, likviditási tartalékaik elfogytak, novemberi forgalmuk 34,1%-kal esett vissza. 2021 egész évében a forgalomvisszaesés 41% volt 2019-hez képest.

A válaszadók a következőket tartják a legfőbb gondoknak: a korlátozások kormányrendeletekkel való bevezetése (77,2%), a rendezvények lemondása (64,9%), a kereslet hiánya (60,2%), a munkatársak megtalálása (44%), továbbá a nem kellő regionális és szövetségi támogatások (34,5%).

Helyesnek és konzekvensnek tartják a korábbi támogatások (Kurzarbeit) és áthidaló segélyek március 31-ig történő meghosszabbítását.

Felélte pénzügyi tartalékait a német és a brit vendéglátó és szállodai ágazat

Fotó: 123rf.com

De amennyiben a korlátozások ezen időszakon is túlmutatnak, akkor a támogatások mértékének növelésére van szükség – vélik.

A tanulmány következtetéseként kérik a hatóságok és hivatalok nyugodt és nem pánikkeltő hatású intézkedéseit.

A UKHospitality szintén elvégezte – a CGA szakcéggel közösen ­– a konjunktúrafelmérést. Ennek eredményeképp a forgalomvisszaesés 60% volt karácsony napján, 31% karácsony másnapján (Boxing Day), és 27% szilveszterkor 2019-hez képest.

A teljes decemberi forgalmi visszaesés 40%-os mértékű volt, ami 3 milliárd fontos összeg kiesését jelenti, hiszen az év utolsó hónapja általában 3 havi forgalomnak felel meg – írják.

A brit cégeknek is elfogytak a pénzügyi tartalékai, jó részük azon küzd, hogy túlélje 2022 első negyedévét.

A helyzetet súlyosbítja, hogy áprilistól megszűnik az ideiglenes áfakedvezmény, továbbá a bérletidíjfizetési-moratórium is, ugyanakkor a munkaerő- és az energiaköltség, valamint a nyersanyagárak, de még a bérleti díjak is fojtogatóan emelkednek a brit vállalkozások számára.