A német éttermek és szállodák 60 százalékát fenyegeti csőd

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 31. 12:35

A válságnak még nincs vége, elengedhetetlen az ágazat további megsegítése – értékeli a jelenlegi helyzetet a Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (DEHOGA).

A szakmai szervezet az idei év első hat hónapjának hivatalos ágazati statisztikai jelentése alapján jutott erre a megállapításra. A jelentés szerint a németországi éttermek és szállodák első félévi forgalma 39,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben, ami a legnagyobb ágazati visszaesés, amióta méréseket végeznek. A tevékenység szüneteltetése óriási lyukakat ütött az éttermek és szállodák mérlegeiben, és bár májusról júniusra 63,6%-kal nőtt a forgalom, a normál működéstől még meglehetősen messze járnak. A távolságtartási és kapacitásszűkítési előírásoknak is köszönhetően az üzletek vesztesége júniusban is 42,7%-os volt.

A Hilton Berlin Hotel. A szállodai és vendéglátó ágazat továbbra is számít az állami segítségre

Fotó: 123rf

A kieső forgalom az ágazatban működők 60%-a számára jelent csődveszélyt. A szállók különösen rosszul állnak, ezekben a létesítményekben a hathavi visszaesés átlagosan 48,6%-os, szemben a vendéglátóhelyekkel, amelyeknél „csak” 34,7%. A városi és kongresszushotelek, a kis éttermek és bárok, valamint az eseményekre szakosodott catering cégek forgalomvesztése viszont 80% fölötti, de katasztrofális a hangulat a diszkók és a clubok üzemeltetői körében is. Mindezek alapján a DEHOGA kéri az államtól a Kurzarbeit-szabályozás és az áthidaló pénzügyi segítség igénybevételi lehetőségének meghosszabbítását.