A nemzetközi pénzügyi vihar jót tesz a magyar fürdőknek?

Forrás: turizmus.com

 2015. január 21. 13:17

A CHF és az euró erősödése jót tehet a magyar fürdőknek, a rubel leértékelődése pedig csak olyan turisztikai desztínációkat érinthet, amelyek túlzottan egy piacra koncentráltak.

Idén továbbra is erős lehet a szlovák, cseh turisták piaca, az osztrák nyugdíjasok pedig ismét lendületet kaphatnak, mert jóval több szolgáltatást tudnak megvásárolni a magyar fürdőkben az erős euro miatt. –olvasható az évente 700.000 vendéget fogadó Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő idei prognózisában. Vancsura Miklós, a fürdő igazgatója szerint:a pénzügyi változásoknak azok a fürdők lehetnek nyertesei, amelyek nem csak egy-egy nemzetközi régióra koncentráltak az elmúlt időben.

Az ország negyedik legnagyobb turisztikai forgalmat lebonyolító régiójába például sok cseh, osztrák, szlovák turista is érkezik. Ők azok, akik kedvezményezettjei lehetnek a valutaárfolyamok változásának. Mindebből persze a fürdővárosok is profitálhatnak, ha megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak a vendégek számára. Mindez kompenzálhatja azt a kiesét, amelyet a turisztikai régióknak az orosz piacok változása miatt kell elszenvedniük. (Mint ismert:  a Magyar Szállodák és Éttermek szövetsége szerint tavaly az oroszok nagyjából 60-70 milliárd forintot költöttek el éves szinten a magyar szállásokon. Ők azok, akik biztos, hogy kevesebbet utaznak majd, hiszen, A rubel 40 százalékkal gyengült tavaly a dollárhoz és az euróhoz képest.)

Vancsura szerint téved az, aki a külföldi turistáktól várja a megváltást a fürdővárosokban. Idén is a magyar utazókra kell fókuszálniuk a turisztikai szakembereknek. Mint mondta: a hazai, közel kétszáz turisztikailag is jelentős fürdőbe évente több mint 30 millióan vesznek jegyet. Becslések szerint kétmillióra tehető azok száma, akik külföldről érkeznek a magyar fürdőkbe. Az igazgató szerint: az egészségmegőrzés és a családi program lehet a kulcsszó a magyarok számára, ha fürdővárosokról van szó. Sárvár ezért is indította el azt az akciót, amelyben a szülők, akár 7 forintért is vásárolhatnak jegyet, ha fürdőbe akarnak pihenni.

A 7 forintos jegyekből 10 ezer darabot gyártottak. – tájékoztatott Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója. Mint mondta: a jövőben nem csak a társasjátékgyártóval szeretnének együttműködni, múzeumokat is bevonnak a kampányba. Várhatóan a márciusban kezdődő, balatonfüredi Picasso kiállítás vendégei is kapnak majd a 7 forintos gyerekjegyből. Így a szülőket arra is ösztönzik majd, hogy a fürdőkultúra mellett, a képzőművészeteket is ismertessék meg a kicsinyekkel.