A pálinka minősége a gyümölcsösben dől el

 2014. április 24. 17:33

Az első magyar pálinka, amely a világ legnagyobb párlatmustráján, San Francisco-ban első helyezett lett, a Nobilis 12-es málnapálinkája. De a többi idei pálinkaversenyen is kiváló eredményeket értek el. Ebből az alkalomból tartottak a cég vezetői sajtótájékoztatót csütörtökön a Lánchíd Palotában.

A Nobilis Pálinkafarm a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító klagenfurti World  Spirits Award-on idén 30 ország 400 párlata indult. A 11. alkalommal megrendezett versenyt az Irsai Olivér Szőlőpálinka, valamint a Szilvapálinka egyaránt aranyéremmel, míg a Vilmoskörte-, Birs-, Meggy- és Barackpálinka  ezüstéremmel zárta.

A salzburgi Destillata 2014-en 183 főzde és 1 700 nevező között 7 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, melynek köszönhetően a 29 magyar induló közül dobogós helyen végzett.

 

Az egyik legfiatalabb, 2010-ben indult, minőségi pálinkákat előállító hazai márka, a Nobilis vezetői szerint fontos az erjesztés, a szűrés és megannyi más szakmai művelet és tudás, de legalább ennyire az a gyümölcs, az alapanyag minősége is – hangzott el. Ugyanakkor, mint ahogy a honlapjukon is olvasható, a pálinkamesterük egyedi, új receptúra alapján készítette a bajnok 2012-es málnapálinkát, aminek bizonyára nagy szerepe volt a San Francisco-i World Spirit Competition-on elnyert díjban. .

A Nobilis családnév annyit tesz: nemes. Márpedig a név kötelez – állítják a cég munkatársai, akik közül a tulajdonos fia, a cégvezető és a főzőmester is jelen voltak a Lánchíd Palotában csütörtökön rendezett tájékoztatón és kóstolón. Jelszavuk: egy liter sem használ jobabn, mint egy pohár, ami ugyancsak a visszafogott, de minőségi italfogyasztásra utal.

A hazai pálinkapiacnak a 2007- és 2010 közötti korszak tekinthető „csúcséveknek"– ekkor termeltek itthon a legtöbbet, olyannyira, hogy még túltermelés is kialakult, igaz, akkor több fogyott e hungarikumból.

Ma már a kereslet a minőségi termékek iránt bizonyos fokig visszaesett, viszont csak ezekkel lehet hosszú távon sikert elérni. Tehát soha ilyen fontos nem volt az ügyes marketing és a megfelelő üzletpolitika – mondták egybehangzóan a jelenlévő szakemberek. A Nobilis természetesen részt vesz a közelgő májusi pálinkafesztiválon is.