A Páneurópai Piknik Emlékhelyé lehet az Európai Örökség cím

Forrás: turizmus.com

 2014. december 25. 13:04

Tíz uniós országból, összesen tizenhat történelmi és kulturális szempontból jelentős helyszínt, köztük a Páneurópai Piknik Emlékhelyet jelölték a közelmúltban az Európai Örökség címre.

Az elismerés a kontinens kulturális sokszínűségét hivatott ünnepelni, amellett, hogy előtérbe helyezi közös európai hovatartozásunkat – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A Bizottság 2015 februárjában választja ki, hogy mely helyszíneknek ítéli oda a címet. A versenyben lévő, független testület által jelölt helyszínek: a münsteri és osnabrücki vesztfáliai béke emlékhelyek és a hambachi kastély (Németország); az ókori athéni belváros (Görögország).

Ezen kívül az aragóniai királyi levéltár és a Residencia de Estudiantes (Spanyolország); a cluny-i apátság és a Robert Schuman emlékház (Franciaország); a Páneurópai Piknik Emlékhely (Magyarország). Ide tartozik az Alcide De Gasperi szülőházában berendezett múzeum (Olaszország); Kaunas 1919-1940 (Litvánia); a lublini unió, Lengyelország májusi alkotmánya, a történelmi gdański hajógyár (Lengyelország); a coimbrai egyetem könyvtára és a halálbüntetést megszüntető törvény (Portugália); valamint a Franja Partizánkórház (Szlovénia).