A Párisi Udvar Hotel Budapest hivatalosan is megnyitott

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 17:54

Az elmúlt hónapok sikeres működését követően november 29-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitott a Mellow Mood Hotels szállodalánc 12. tagja, a Párisi Udvar Hotel Budapest.

Budapest legújabb ötcsillagos szállodájának ünnepélyes szalagátvágása előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében elmondta: a turizmusnak komoly szerepe van abban, hogy Magyarország európai szinten is kimagasló gazdasági teljesítményt nyújt.

A turizmus tavalyi rekordéve után 2019 is annak ígérkezik. Budapest az európai turisztikai úti célok élvonalába tartozik. A kiemelkedő fejlődését mutatja, hogy öt év alatt 86-ról 147-re nőtt azoknak a városoknak a száma, ahonnan Budapest közvetlen légi járattal elérhető – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter miniszter (k) a Mellow Mood Hotels tulajdonosaival, Sameer Hamdannal (j) és Awad Zuhairral (b) átvágják a szalagot és ezzel hivatalosan is megnyitják az ötcsillagos szállodát

Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest

A kereslet dinamikus növekedése megköveteli, hogy minél több minőségi szálláshely legyen a városban. A Párisi Udvar Hotel olyan egyedi beruházás, amely tovább erősíti a budapesti szállodai kínálatot és hozzájárul Magyarország turisztikai vonzerejének növeléséhez is – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Párisi Udvar 13 milliárd forintot meghaladó beruházásához az Eximbank 8,2 milliárd forintos hitelt nyújtott. Méltatta a fejlesztő Mellow Mood Hotels tulajdonosainak, Sameer Hamdannak és Awad Zuhairnak a tevékenységét, aki már 12 szállodát üzemeltetnek Budapesten és több mint 600 embernek adnak munkát.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója további számokkal érzékeltette a magyar turizmus dinamikus fejlődését. Elmondása szerint tavaly másfélszer annyi turista fordult meg nálunk, mint ahány lakosa van az országnak, az európai átlagot meghaladó a szálláshelyek bevételnövekedése, s a hazai négy- és ötcsillagos szállodák kihasználtsága közel 80 százalékos.

Guller Zoltán: A Párisi Udvar nem csak Budapest egyik szállodája, hanem önmagában is egy attrakció

Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest

Szavai szerint a magyar turizmus „aranykorát éli", az MTÜ számítása szerint az ágazat hozzájárulása a GDP-hez már meghaladja a 13 százalékot – tette hozzá. A vezérigazgató hangsúlyozta: a Párisi Udvar nem csak Budapest egyik szállodája, a látvány és a minőség tekintetében önmagában is egy attrakció, amely méltó felújításával ismét Budapest ikonikus épülete lett.

Schwindt-Kiss Andrea, a Párisi Udvar Hotel Budapest igazgatója felidézte az 1814-ben emelt épület történetét, építészeti értékeit és korszakos jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a műemlék négy és fél évig tartó, kihívásokkal teli felújítása mérföldkő volt az idén 23 éves Mellow Mood Hotels történetében. A 2019 júniusában megnyitott ötcsillagos szállodával visszatért Budapestre a Hyatt brand, méghozzá "diamond" márkájával, a The Unbound Collection by Hyatt -tal – tette hozzá.

Schwindt-Kiss Andrea: A Párisi Udvar Hotel Budapest megnyitásával visszatért Budapestre a Hyatt brand

Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest

A megnyitó kapcsán kiadott közlemény idézi a tulajdonosokat: „Hatalmas öröm számunkra, hogy a mai napon hivatalosan is megnyitott a Párisi Udvar Hotel Budapest. Kollégáink és partnereink többéves összehangolt és kitartó munkájának eredménye a mai nap, amiért hálásak vagyunk. A Párisi Udvar történetével és építészeti megoldásaival ikonikus épülete a fővárosnak. Büszkék vagyunk arra, hogy mi adhattuk vissza Budapestnek az egyik legszebb ékkövét" – fogalmazott Sameer Hamdan és Awad Zuhair.

 

110 szoba és luxus kényelem

A szállodában 110 luxus kényelmet kínáló szoba, köztük 18 lakosztály, továbbá a legfelső szinten 2, kifinomult eleganciával berendezett, 290 és 130 négyzetméteres elnöki rezidencia található.

A vendégeket wellness- és szépségszolgáltatásokat kínáló spa-részleg, 24 órában látogatható fitneszterem és  club lounge kényezteti. A ház összesen 300 négyzetméteres, többfunkciós konferenciaterülettel rendelkezik, melyek 160 fő befogadására alkalmasak. A kulináris élvezetekről a passzázsban helyet kapó Párisi Passage Café & Brasserie gondoskodik.

A passzázs a megnyitóra meghívott vendégekkel – az épület a múlt században a Belvárosi Takarékpénztár, majd az IBUSZ központjaként működött

Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest

A Párisi Udvar felújítása az Archikon Építésziroda. tervei alapján valósult meg, melynek kivitelezéséért a Market Építő Zrt. felelt.

Az épület az ország első modern üzletházaként, később a Belvárosi Takarékpénztár, majd az IBUSZ központjaként működött. Az ikonikus műemlék épületben Budapest változatos kultúrája köszön vissza: a város építészetének különböző formái, a világhírűvé vált Zsolnay-kerámiák (ezekből csak a homlokzatot 250 ezer díszíti), a magyar avantgárd művészek és alkotásaik.