A perzsa birodalom gyöngyszemei – iráni prezentáció

 2014. május 15. 16:15

Iránról nem sokat tud a magyar turista, legfeljebb elrettentő politikai híreket olvas, azt is többnyire múlt időben, még a Khomeini-féle időkből. E gyönyörű ország történelmi, kulturális és turisztikai látnivalóiról, gasztronómiájáról hallhattak a jelenlévők előadást csütörtökön.

Amint azt Réthy Júlia, az MSE Tours ügyvezetője elmondta, velük együtt három iroda szervez utakat Iránba, amely nem megfizethetetlen desztináció, jóllehet korántsem olyan olcsó, mint Egyiptom vagy Tunézia, és kicsit drágább a hasonló klímájú Üzbegisztánnál is. Itt is meg lehet találni az igényesebb utasok számára a négycsillagos szállodákat, tehát a minőséget, és ami pozitívum lehet, hogy viszont még nincs tömegturizmus.

Az igaz, hogy a nőknek kendőt kell viselni, nadrágot vagy hosszú szoknyát, és hosszú ujjú blúzt, de sokan vállalják ezt a nehézséget a több ezer éves történelmi emlékek megtekintéséért. Az ország biztonságos, fegyelem és rend van - hangsúlyozta Réthy Júlia.

A csütörtöki rendezvényen élénk érdeklődés övezte Sárközy Miklós előadását, aki minden tud Iránról, amit érdemes, hiszen ő a Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke.

Az eseményen megjelent Mohammad Reza Morshedzadeh, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete és munkatársai.
Az esemény végén a Shiraz perzsa étterem adott ízelítőt az iráni fogásokból.