A prágai vendéglők 40 százalékában még dohányoznak

Forrás: MTI

 2015. június 11. 22:45

Csehország két legnagyobb városában – Prágában és Brünnben – jelenleg még a vendéglátó-ipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni – derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített.

A statisztikát abból az alkalomból hozták nyilvánosságra, hogy a cseh kormány a közelmúltban jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely szerint 2016. január elsejétől mindenfajta vendéglőben teljes dohányzási tilalom lépne érvénybe. A kormány javaslatát még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami eddig néhány alkalommal nem sikerült.

A Zomato szerint Prágában 5947 különféle vendéglátó-ipari egység van, amelyből 2383-ban teljesen szabadon, vagy egy külön kijelölt helységben lehet dohányozni. A félmilliós Brünnben a 603 vendéglátó-ipari egységből 603-ban lehetséges a dohányzás.

Csehországban évek óta éles viták tárgya a dohányzás korlátozása a közterületeken és a vendéglátó-ipari egységekben. A teljes tiltásra irányuló törvénymódosítás azonban eddig mindig megbukott.

A Károly Egyetem és az Ipsos közvélemény-kutató intézet májusi országos felmérése szerint azonban a cseh társadalomban is erősödik azok tábora, akik támogatják a dohányzás betiltását a vendéglőkben. Míg 2012-ben a megkérdezettek 42 százaléka minősítette vitathatónak a vendéglői dohányzást, idén már 52 százalék. A dohányzás teljes betiltását támogatók aránya ez alatt az idő alatt 28 százalékról 40 százalékra emelkedett.