A Qatar Airways bevásárol az IAG-be

Forrás: turizmus.com

 2015. január 31. 18:32

Kereskedelmi kapcsolatai erősítése és hosszú távú stratégiája érdekében a Qatar Airways 9,99 százalékos tulajdonrészt szerzett a British Airways-t, az Iberia-t és a Vuelinget is birtokló International Airline Groupban (IAG).

A tranzakció értéke 1,2 milliárd font.

Az uniós szabályozás értelmében az EU-n kívüli légitársasági tulajdonrész nem haladhatja meg az 50 százalékot, és bár a Qatarnak a jövőben még lehetősége nyílhat további részesedés vásárlására, egyelőre elegendőnek bizonyul számára a 9,99 százalék.

 

„Az IAG kiváló lehetőséget biztosít nyugati stratégiánk fejlesztéséhez, a oneworld szövetséghez való csatlakozással pedig még szorosabban együtt dolgozhatunk a közeljövőben, és hosszú távú kapcsolat kialakítására törekszünk" – mondta Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója.

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója is üdvözli a tranzakciót és együtt vizsgálják meg, miként tudnának még szorosabban együttműködni annak érdekében, hogy az IAG a világ vezető légitársasági csoportjává váljon.

Az IAG néhány nappal ezelőtt újabb ajánlatot nyújtott be az Aer Lingus részvényeire.

Nem a Qatar Airways az első közel-keleti fuvarozó, amelyik európai légitársaságba invesztál, nemrégiben az Etihad vásárolta meg az Alitalia részvényeinek 49 százalékát.