A régió vezető szállodavállalatává válhat a Hunguest

Forrás: turizmus.com

 2017. december 12. 14:14

Szállodavásárlások, üzletrészek és követelések apportja révén 18 magyarországi és 5 külföldi hotel tulajdonosává válik a Hunguest Hotels tulajdonosa, a Konzum Nyrt.

 

Az előzetes számítások szerint a ma bejelentett tranzakciósorozat eredményeként 50 milliárd forintra nőhet a Konzum Nyrt. saját tőkéje. Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről határozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával a tőzsdei vállalat közvetlen módon, valamint konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül összesen 18 magyarországi és további 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz.

Az akvizíciókkal és apportként a társaság tulajdonába kerülő szállodák, illetve Hunguest Hotels értékét a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes számítások szerint 30 milliárd forinttal növekedhet.

A Konzum Nyrt. igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott keddi ülésén, amelyek eredményeként 2018. február 28-ig több tranzakció megvalósításával tekintélyes mértékben - a várakozások szerint 30 milliárd forinttal - növekszik a társaság saját tőkéje, illetve tovább javul jövedelemtermelő képessége.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10%-os, a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 %-os, valamint a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100%-os üzletrészeinek apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

Hotel Répce Gold, Bükfürdő

Fotó: hunguesthotels.hu

A KZBF Invest és a KZH Invest megszerzésével közvetett módon a tőzsdei társaság tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort Gmbh apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működőn négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel. A tranzakció értékének megállapításához a Konzum Nyrt. nemzetközi szakértőt kér fel.

A szakértői értékelés alapján meghatározott vagyon ellenértékét a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum PE Magántőkealap számára. Az igazgatóság a részvényesek érdekeinek figyelembevételével a hétfői záró árfolyamon, 3.141 forintban határozza meg a zárt körben forgalomba hozni kívánt új részvények kibocsátási értékét.

A tranzakcióval érintett társaságok a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működnek tovább. Az igazgatóság döntött továbbá, hogy a fentiekkel azonos feltételekkel a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négycsillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi oly módon, hogy az igazgatóság a hétfői záróárfolyamon 3.141 forintban határozta meg az új részvények kibocsátási értékét.

Az igazgatóság keddi ülésén arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt-t és az Arago Zrt. érdekeltségében lévő Ligetfürdő Kft-t. Gyakorlatilag csak a lillafüredi Palota Szálloda marad más tulajdonosnál, de az is a Hunguest franchise rendszerében.

A társaság tulajdonában van a szegedi négycsillagos Forrás Hotel és Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője, a Napfényfürdő Aquapolis, a montenegrói négycsillagos Sun Resort, továbbá két, Ausztriában, a HoheTauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda, a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel.

A közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majdaz eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, szintén a hétfői 3.141 forintos záróárfolyamon meghatározott értéken.

A fenti tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak. A közvetlen és közvetett formában a Konzum Nyrt. a tulajdonába kerülő szálloda portfóliót a Hunguest Hotels Zrt üzemelteti a továbbiakban.

Előzetes számítások szerint a tranzakciósorozat lezárásával megvalósuló tőkeemeléssel a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot, és az új részvények kibocsátásával együtt a forgalomba lévő összes Konzum részvény száma összesen körülbelül 30 millió darabra nő majd.

A tranzakciósorozat eredményeként a Konzum Nyrt.-be kerülő vagyonelemek további fundamentumokkal erősítik a tőzsdei társaságot, emellett a vállalat jövedelemtermelő képességét is jelentősen megnövelik.