A rejtélyekre építettek Instagram-barát szállodát Budapesten

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. december 25. 18:50

Önmagukat adják el azok a különleges dizájnú szálláshelyek, amelyekkel a vendég szíves-örömest „villog" a közösségi oldalakon. A Mystery Hotel Budapest sztárdizájnere vállaltan tervezett Instagram-barát szállodát. Varró Zoltán maga mutatta meg a ház egyedi megoldásait.

A Mystery Hotel 125 éves épületébe belépve az első meghökkentő dolog, amit észreveszünk, a repülő futószőnyeg, amely a lábunk alól indulva egy tükör segítségével eltűnik a végtelenben, majd a recepció felett visszakanyarodva a mennyezeten lebeg. Ebből már sejthetjük, hogy nem egy szokványos ötcsillagos szállodába érkeztünk.

Az első meglepetés: repülő szőnyeget fogadja a vendéget

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

Sakktábla-mintás padló, tekintélyes főlépcsőház, óriásfestményekkel ékesített folyosók, masszív oszlopok, súlyos bársonyfüggönyök, lenyűgöző csillárok (mint később megtudjuk, 600 van belőlük) – az épület hol egy ódon kastély, máshol inkább egy fényűző palota érzetét kelti.

A szálloda legkülönlegesebb szobája olyan, mint egy üvegkalitka: két fala és plafonja is üvegből készült

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

A történelmi épület iránti tisztelet azonban finoman adagolt, polgárpukkasztó kortárs „szpotokkal" vegyül a berendezésben. Da Vinci Mona Lisája a franciaágy mögötti festményen napszemüveget és egy Sziget Fesztiválra szóló csuklópántot visel abban az üvegfalú és üvegmennyezetű szobában, amely a belső udvar fölé félszigetként nyúlik be a hatodik emeleten. Egy másik lakosztályban a Hölgy hermelinnel kép középkori „hölgye" fejhallgatót, szívószálas italt és chipset kapott a játékos kedvű tervezőtől.

A 15. századi festmény hölgye fejhallgatót és chipset kapott a játékos kedvű tervezőtől

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

A Pythagoras tárgyalóterembe csak az juthat be, aki kitalálja, hogyan nyílik a titkos ajtaja (annyit elárulunk, hogy a bejárat melletti polcon egy kis dobozkát érdemes keresni). A gyönyörű eklektikus épület körfolyosós belső udvara egy „titkos" barokk kertet rejt szökőkúttal, ami valójában egy jacuzzi, ahonnan a vendég fürdés közben hét emelet magasságba nézhet fel – hivatalos nevén ez a Secret Garden Day Spa.

A belső udvar "titkos kertjében" kapott helyet a spa

Fotó: Mystery Hotel / Batar Zsolt

A VI. kerületi Podmaniczky és Vörösmarty utca sarkán álló Mystery Hotel nagy valószínűséggel a város egyik legizgalmasabb szállodája, amelynek tematikájául nem véletlenül választották a misztériumot, a varázslatot. Eredetileg a Magyar Szabadkőművesek Szimbolikus Nagypáholya építtette 1896-ban saját székházának. A Ruppert Vilmos műépítész által megálmodott tereket Than Mórnak festményei díszítették, az üvegablakokat Róth Miksa készíttette.

A ház eredetileg a szabadkőművesek székházának épült a 19. század végén

Fotó: Mystery Hotel / Batar Zsolt

Az épület történelme során több ízben tulajdonost és funkciót is váltott; 1947-től egészen a rendszerváltásig a belügyminisztérium használta, az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy egy időben itt működött az útlevélosztály. Majd évtizedekig Csipkerózsika-álmát aludta bedeszkázva, magára hagyatva, mígnem francia befektetők meg nem látták benne a fantáziát. Az ő fejlesztésüket megakasztotta a 2008-as gazdasági válság, ezután vásárolta meg az épületet egy magyar építőipari cég és valósította meg végül a szállodaberuházást a nemzetközi szinten jegyzett és elismert sztárdizájner, Varró Zoltán formabontó tervei alapján.

Varró Zoltán személyesen kísér körbe bennünket a sajtónak szervezett házbejáráson, és büszkén vállalja, a belső kialakítás megtervezésénél kiemelt szempontja volt, hogy Instagram-barát legyen a szálloda – ezért tudatosan rájátszott a „Da Vinci-kód-hangulat" megteremtésére a rejtélyes szimbólumokkal, újszerű vizuális trükkökkel, optikai illúziókkal, sejtelmes fényekkel. Mert ami különleges, meghökkentő, azt a vendég rögtön lefotózza és már osztja is meg a közösségi médiában a nagy világgal – a szálloda számára ingyen reklámként. Az önmagát eladó koncepció bevált, erősíti meg Berényi Viktória, a szálloda üzletfejlesztési menedzsere, sok olyan külföldi foglalásuk volt, amelyet egy Insta-poszt indított el.

Ebbe a tárgyalóba ma is titkos ajtó vezet

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

Ebben a szállodában gyorsan megtanuljuk, hogy semmi sem ott van, ahol más hotelekben általában lenni szokott, így a lobby és az étterem sem a földszintre került, hanem a 4. emeletre, a szabadkőművesek egykori tanácstermébe, amely a legpompázatosabb része a háznak. Varró Zoltán a helyiség jelentőségét, szépségét bemutató korabeli fotókat látva határozta el, hogy az épület szíveként ezt állítja középpontba. Óriási csillár, oszlopok, súlyos függönyök és a loggiára vezető két vas csigalépcső alapozza meg a grandiózus Great Hall Restaurant & Lounge sejtelmes hangulatát, amely egyszerre szolgál lobbyként, étteremként és bárként.

A szabadkőművesek egykori tanácsterme ma egyszerre lobby, étterem és bár funkciót is betölt

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

Az épület tetején kialakított Sky Garden Rooftop Terrace tetőteraszról – amit tél lévén sajnos nem láthattunk – a budai Várig elláthatnak a vendégek, és ugyanitt egy privát, szabadtéri jacuzzit is igénybe vehetnek. Konferenciák, privát rendezvények számára három, külön bejárattal megközelíthető rendezvénytermet kínál a szálloda.

A 2019 májusában megnyílt, 82 szobás Mystery Hotelnek alig háromnegyed éve volt a piaci bevezetésre, mielőtt kitört a koronavírus-járvány. Mint Árvai Zoltán szállodaigazgatótól megtudom, szinte folyamatosan nyitva tartottak a pandémia alatt is, s lényegében ekkor is a rejtélyekre építő egyedi dizájn volt a segítségükre. A ház divatfotózások, egy népszerű tévésorozat, televíziós beszélgetések helyszíneként tudott pótlólagos bevételhez jutni az elmaradt turisták helyett. A piacra vitelt  segíti az is, hogy a szálloda a nemzetközi Preferred Hotels & Resorts luxusszállodákat is tömörítő L.V.X kollekciójának a tagja.

A csillárok fontos díszítő elemek: 600 van belőlük a szállodában

Fotó: Mystery Hotel / Jancsó Gergely

Nem meglepő, hogy az egyedi dizájnnal több díjat is besöpörtek már, legutóbb, pár hete a 23. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton az első helyet nyerték el szálloda kategóriában.

Karácsonyra elkészült a Mystery Hotel varázslatos imázsfilmje is Vámosi Viktória főszereplésével: a vörös hajú, légies magyar topmodell – stílusosan – a régi időkből itt maradt szellemként kóborol házban, s aki jól figyel, annak azt is megmutatja, hogyan nyílik a titkos tárgyaló titkos ajtaja.