A rekordév után is folytatódhat a turizmus növekedése

Forrás: turizmus.com

 2016. február 15. 18:56

Idén ugyan a tavalyinál szerényebb növekedést vár a turizmusban Ruszinkó Ádám, de Magyarország diverzifikált küldőpiaca, az MT Zrt. bővülő forrásai és külpiaci hálózatának szélesítése csökkentheti a beutazó turizmusban rejlő kockázatokat.

A helyettes államtitkár Szatmáry Kristóffal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökével közös sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a turizmus pozitív tendenciája 2010 óta tart: 2010 és 2015 között a vendégszám 39 százalékkal, a vendégéjszakáké közel 32 százalékkal, míg a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele több mint 54 százalékkal növekedett. Különösön figyelemre méltó, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása – ami a legutóbbi Turizmus Szatellit Számla szerint 2012-ben 9,3 százalékot tett ki – évről évre nagyobb lesz, az ágazat tavalyi 10,4 százalékos bővülése 3,6-szorosa volt a GDP növekedési mértékének – hangsúlyozta Ruszinkó Ádám.

A tavalyi rekordév után, amikor 10,3 millió vendég 25,7 millió vendégéjszakát töltött az országban, és 10,4 százalékkal bővültek a kereskedelmi szálláshelyek bevételei, 2016-ban várhatón csökken a növekedés üteme, de a külső kockázatok ellenére is elérheti az 5-6 százalékot. A kockázatok között említette a nemzetközi migránshelyzetet, a terrorcselekményeket, melyek nyomán az érintett országokból csökkent a látogatószám, az orosz turistaforgalom tavalyi 27 százalékos visszaesését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, mert küldőpiaca diverzifikált. A Magyar Turizmus Zrt. erre azzal erősít rá, hogy bővíti külképviseleti hálózatát és kiemelt figyelmet fordít az új, távoli piacokra. Turisztikai marketingre idén 8-8,5 milliárd forint állhat majd rendelkezésre a GINOP keretében megnyílt többletforrásnak köszönhetően, valamint ha sikerül a SZÉP-kártyákon ragadt maradványpénzeket marketingcélra átcsoportosítani, amihez már elkészült a vonatkozó rendelet módosításának tervezete.

Ruszinkó Ádám kitért a turizmus állami irányításának folyamatban lévő átszervezésére is, amiről a kormány még nem hozott döntést. Elmondta, a javaslatról pénteken egyeztettek az NGM-ben a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel, és a résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és rendkívül előnyösnek tartják, hogy az állami feladatok – igazgatás-szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika – egy minisztériumhoz tartoznak.

Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke Budapest meghatározó szerepét emelte ki a közös sajtótájékoztatón, miután a turisták kétharmada a fővároson keresztül érkezik Magyarországra. 2015-ben 3,8 millió vendég 8,7 millió vendégéjszakát töltött a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken, ami 7,6 százalékos, illetve 6,8 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Bár 2015 utolsó hónapjaiban csökkent a külföldi vendégéjszakák száma Budapesten, biztatónak nevezte, hogy Ázsiából az év egészét évet tekintve 25 százalékkal nőtt a vendégek száma, ezen belül Indiából 73, Kínából 43 százalékkal többet érkeztek.

Az elnök szerint a kiemelkedő eredményekben nagy szerepet játszott, hogy Magyarország és Budapest is biztonságos úti célnak számít Európában. Ennek a képnek a megőrzése, hangsúlyozott kommunikációja fontos, amiben a BKIK változatlanul számít a kormány támogatására, de szükség van további fejlesztésekre is – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, aki szerint a főváros 2016-ban elérheti a négymilliós rekord látogatószámot.

A BKIK folyamatosan együttműködik a szaktárcával kiállítások, vásárok rendezésében. Idén, immár 15. alkalommal ismét megszervezik az Idegenvezetői Világnaphoz kapcsolódó programsorozatot, hogy a belföldi turizmus számára is vonzóvá tegyék a fővárost. Február 25. és 28. között helyi idegenvezetők mutatják be Budapest nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára, több mint 100 különböző tematikus sétát és speciális városnézést kínálva.